Dostupni linkovi

Ram za sliku (ne)sređene države


''Dva nesrećna slučaja prošle su sedmice ozbiljno progovorila o Crnoj Gori, onoj običnoj, neopterećenoj referendumskim dilemama.

U prošli četvrtak je u Podgorici fotoreporteru dnevnika ''Vijesti'' oduzet fotoaparat u času kada je namjerio snimiti mjesto saobraćajne nesreće u kojoj je vozač golfa teško povrijedio dvije maloljetne djevojke. Akciju zabrane snimanja sprovodio je penzionisani crnogorski policajac Vaso Baošić, nekadašnji načelnik Centra bezbijednosti Bar i policajac u koga je crnogorski državni vrh godinama unazad imao puno povjerenje. Ispostavilo se da je udes izazvao Baošićev sestrić, isti vozač koji je prije mjesec dana kod Berana usmrtio dva mladića, dva rođena brata, vozeći državni džip za potrebe Direkcije za javne radove.

Nova saobraćajka u Podgorici je pokazala da mu, nakon svega, nije određen pritvor, niti oduzeta vozačka dozvola, niti je istražni sudija završio sve istražne radnje. Očito da je njegov ujak, već spominjani Baošić, bio dovoljno moćan da zaustavi i policijsku i sudsku proceduru. Da je bilo drugačije, da su svi državni službenici, počev od policajaca, zaključno sa istražnim sudijom, radili svoj posao dvije djevojke ne bi danas ležale i liječile se i podgoričkoj bolnici. Možda bi mladom vozaču bilo lakše. Znao bi da mora snositi posljedice za svoje postupke i ne bi tako lako sjeo opet za volan.

Dan nakon ovog događaja Crnu Goru je potresla nova loša vijest. U Beranama je u zubarskoj stolici preminula devetogodišnja djevojčica za vrijeme intervencije u ordinaciji Dražena Bojovića. Policija je odmah nakon tragedije pritvorila zubara i zapečatila njegovu ordinaciju. Kasnije će se utvrditi da Bojović nije svršeni stomatolog i da je njegova ordinacija radila bez dozvole za rad. Tim povodom glavni republički i sanitarni inspektor, Ministarstvo zdravlja, kao i Udruženje stomatologa apelovali su na građane da za ljekarske intervencije idu na mjesta koja su ''zakonski verifikovana''. Niko od njih, međutim, nije htio da kaže kako je moguće da u malenim Beranama nesmetano radi nelegalna ordinacija, a da to nijedna državna služba, nijedna inspekcija, pa ni lokalni ljekari, ne primijete. Da je makar neko od njih digao glas nesrećna djevojčica bi danas bila živa, a apsolvent stomatologije ne bi imao teret ugaslog ljudskog života na svojim plećima.

Dakle, u Podgorici je zarad starih zasluga penzionisanom policajcu Baošiću dozvoljeno da u ime policije radi što hoće, čak i da rukovodi uviđajem. Sasvim prirodno, pomislio je da je nedodirljiv i da za njega i njegove zakoni ne važe. Zato je tako lako posegao da novinare spriječi u iznošenju istine. U Beranama jedan nesvršeni stomatolog, svršio je posao da otvori ordinaciju i da ga niko ne ometa u nelegalnoj zaradi. Bio je izgleda toliko spretan da mjesecima izbjegava državnu inspekciju. Sasvim prirodno, pomislio je da je mnogo sposobniji nego što jeste. Zato je stradala nesrećna djevojčica.

Nesreće ponekad nije moguće spriječiti. Ponekad, međutim, i nečinjenje izaziva nesreće. Opisani slučajevi nijesu tek sporadične vijesti o saobraćajnim nezgodama, rođačkim vezama i lokalnom siledžijstvu. Oni istovremeno govore o karakteru društva i države. Zajedničko za oba slučaja jeste činjenica da država i njene službe nijesu radile svoj posao. Onda to zakonomjerno stvara teške posljedice. I tako je ovdje običan život ponekad opasan po živote običnih građana. O tome bi ljudi iz vrha crnogorske vlasti trebalo da razmisle kada biraju miljenike koje zakon ne može dohvatiti. Tako se ne gradi lijep ram za Crnu Goru koja želi da bude ravnopravna članica evropske porodice sređenih država''.
XS
SM
MD
LG