Dostupni linkovi

SDA prelazi u opoziciju u RS


Stranka demokratske akcije neće podržati Vladu RS-a, niti mandatara Peru Bukejlovića, poručeno je sa današnjeg sastanka predstavnika zakodnodavne i izvršne vlasti u RS-u iz ove političke partije sa njenim predsjednikom, Sulejmanom Tihićem. Za naš radio govori šef poslaničkog kluba SDA u Narodnoj skupštini RS-a, Tarik Sadović:

“SDA neće podržati vladu koja zasniva svoj program na sporazumu o principima usaglašenog političkog djelovanja. Taj sporazum ozbiljno ugrožava poziciju međunarodne zajednice, jer je to odgovor na mjere Visokog predstavnika, koje su snažno podržale Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Ta vlada ima zadatak da paralizira reforme i nastavi nesaradnju s Haškim tribunalom. Vlada s turbo-nacionalistima iz Srpske radikalne stranke i one druge, Radikalne stranke Vojislava Šešelja, neće biti vlada budućnosti nego vlada prošlosti.”

Sadović kaže kako će Stranka demokratske akcije ubuduće djelovati kao opoziciona partija u Skupštini RS-a. Prema njegovim riječima, stranka će se odazvati na razgovore sa mandatarom Vlade ovog bh. entiteta, Perom Bukejlovićem, jer političke partije moraju komunicirati, uprkos različitim političkim stavovima.

“Ja vjerujem da će se u Vijeću ministara, odnosno u Parlamentarnoj skupštini BiH iznaći odgovarajući kompromis kako bi vlast na državnom nivou nastavila da funkcionira. Mi ne želimo, niti smo mi izazvali ovu krizu, niti želimo da budemo generator te krize, ali ustavno-pravni i politički sistem BiH je takav da političkim predstavnicima jednog konstitutivnog naroda omogućava blokadu tog sistema i zato mi snažno zagovaramo ustavne promjene. I nadamo se da će se one desiti u ovoj godini.”

Sadović vjeruje da će političke partije koje participiraju na nivou države naći zajednički jezik kako bi se nastavile započete reforme. On smatra da ni poziciji ni opoziciji trenutno ne odgovaraju vanredni parlamentarni izbori, koji mogu biti alternativa ukoliko se ne postigne dogovor na državnom nivou. Vanredni izbori, ocjenjuje Sadović, bili bi loša poruka i međunarodnoj zajednici, kao i stranim investitorima, da je u Bosni i Hercegovini nesiguran politički ambijent.
XS
SM
MD
LG