Dostupni linkovi

Ponovo se čeka Solana


Socijalistička narodna partija iniciraće zajedno sa Narodnom strankom, Srpskom narodnom strankom i Demokratskom srpskom strankom u januaru vanredno zasjedanje Skupštine Crne Gore, na kojem će razmatrati prijedlog Zakona o neposrednim izborima, saopšteno je iz te stranke.Međutim, podsjećamo, da je crnogorska Skupština prije samo dva mjeseca, u novembru, odbacila dva takva prijedloga. Jedan, koji je predložila, takođe, opoziciona Srpska narodna stranka i drugi koji je predložilo Udruženje slobodnih pravnika, blisko Socijalističkoj narodnoj partiji. U međuvremenu se stav predstavnika vladajuće koalicije o tom pitanju nije promijenio. Portparol Socijaldemokratske partije Branislav Radulović o novom prijedlogu:

''Najbolji komentar te inicijative dala je Narodna stranka koja to prosto smatra jednim neozbiljnim riješenjem, što i mi u SDP-u, takođe, cijenimo iz prostog razloga što inicijator dobro zna da za to nema parlamentarnu većinu, da su odbijena dva rješenja koja su ponuđena od strane SNP-a i SNS-a.Više to doživljavamo kao jedan marketinški potez usmjeren svom biračkom tijelu, nego jednu ozbiljnu inicijativu i činjenica da ni u opozicionim strankama ne postoji jedinstvo po tom pitanju dovoljno govori o stepenu ozbiljnosti i promišljenosti jedne takve inicijative''.

Iako se u Socijalističkoj narodnoj partiji nadaju da će, kako su naveli, jedinstven nastup svih trideset poslanika sa opozicione izborne liste koalicije ''Zajedno za promjene'' u vezi neposrednih izbora, predstavljati poruku i unutrašnjoj i međunarodnoj javnosti o spremnosti svih političkih partija da ostvare poštovanje Ustavne povelje, Ustava Crne Gore i međunarodnih demokratskih standarda, činjenica je da ta koalicija već skoro pet mjeseci nefunkcioniše. A i njihove prve pojedinačne reakcije na prijedlog SNP-a različite su. Eksplicitnu podršku za sada je dala samo Srpska narodna stranka, dok je Demokratska srpska stranka saopštila da će se o tome izjasniti stranački organi. A iz Liberalnog saveza saopšteno je da će ta stranka izaći na neposredne izbore samo ako ih raspiše Svetozar Marović, predsjednik državne zajednice. I Narodna stranka najavila je izjašnjavanje partijskih organa, ali je lider te stranke Dragan Šoć saopštio da ne vidi nikakav smisao da se taj zakon po treći put predlaže, budući da je odnos snaga u parlamentu isti. Politički analitičar Dragan Rosandić, komentarišući najavu SNP-a, ocjenjuje da inicijativa možda liči na politički marketing, ali i da može uticati na predstavnike Evropske Unije koji će, po njemu, u ovom sporu imati završnu riječ:

''Meni se čini da će tu po svoj prilici se opet umješati spoljni faktori i reprezent tog spoljnog faktora, gospodin Solana i njegovi saradnici i u tim nekim narednim razgovorima, prije svega u Beogradu uskoro''.

Na naše pitanje da li se predlaganje zakona čija je sudbina u Skupštini više nego izvjesna može tumačiti kao taktički potez SNP-a ili dobijanje u vremenu, Rosandić odgovara:

''Šta je konkretno u ovom trenutku baš motivisalo SNP, da li je to ponovo preuzimanje neke njihove inicijative ili je to skretanje pažnje sa nekih njihovih unutrašnjih problema, očigledno se tu sad spominje više stvari, teško je procijeniti.Ali što se tiče samog pitanja izbora i zakona, čini mi se da to baš ne zavisi mnogo ni od crnogorskih vlasti, a još manje od opozicije. To je ipak jedno krupno pitanje na koje spoljni faktor gleda u kontekstu čitavih prilika na Balkanu i, po meni, oni će se tu umiješat na neki način''.
XS
SM
MD
LG