Dostupni linkovi

Nezavisnost Kosova neprihvatljiva za Srbiju


U razgovoru predsednika Srbije Borisa Tadića sa političkim predstavnicima kosovskih Srba zaključeno je da je nezavisnost Kosova i Metohije neprihvatljiva za državu Srbiju, navedeno je u kratkom saopštenju iz Tadićevog kabineta nakon tročasovnog sastanka. A Marko Jakšić, predsednik Zajednica opština severnog Kosova kaže za naš program da su kosovski Srbi izrazili želju da se u Beogradu postigne jedinstvena strategija o Kosovu.

“Rekli smo što se tiče nas Srba sa Kosova i Metohije ako se Beograd složi za naš uopšte nije problem jer je sigurno da ćemo mi da koračamo onde gde Beograd kaže. Mislim da je sastanak bio dosta plodan i takođe je dogovoreno da ovakvi sastanci se nastave otprilike svakih mesec dana.”

Nikakvi drugi detalji sa tročasovnog sastanka presednika Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova nisu saopšteni. A delegacija kosovskih Srba srela se večeras i sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom na novogodišnjem i božićnom pijemu koji je Koštunica organizovao za biznismene iz zemlje i dijaspore u cilju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć Srbima na Kosovu. To je prvi korak za okupljanje svih koji žele da pomognu rad nedavno osnovanog Fonda za Kosovo i Metohiju, jer budžetska sredstva kojima raspolaže Vlada kada je reč o Kosovu nisu dovoljna, s obzirom na teške prilike naših sunarodnika tamo, izjavio je za državnu televiziju premijer Vojislav Koštunica.

“Ono što se očekuje od ovoga fonda jeste da prvo koliko-toliko, makar malo, olakša zaista nepodnošljiv, težak život naših sunarodnika širom Kosova i Metohije. I s druge strane, da omogući nešto što bi trebalo da se podrazumeva na početku 21. veka, da svaki čovek ima pravo da se slobodno kreće, da živi u svojoj kući, dakle mislimo na povratak prognanih sa Kosova i Metohije i siguran sam da će pored jedne političke poruke, solidarnosti, prisutnosti vlasti Srbije na Kosovu i Metohiji, i ova druga, veoma važna strana, ta materijalna pomoć i podrška biti itekako značajni.”

I predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je važno obezbediti i ekonomsku egzistenciju Srba na Kosovu.

“Možemo da pomognemo mnogo, ali je vrlo važno da se na jako dobar način organizujemo.”

Prijemu je prisustvovao najviši državni vrh, predstavnici diplomatskog kora, poslovnog, kulturnog i društvenog života Srbije i dijaspore, kao i patrijarh srpski Pavle.
XS
SM
MD
LG