Dostupni linkovi

I dalje neizvesno učešće Srba u institucijama vlasti


Premijer me je upoznao sa njegovim savetnicima koji ce biti zaduzeni za manjinske zajednice, rekao je nasem radiju Slavisa Petkovic, celnik “Gradjanske incijative Srbija” nakon razgovora sa premijerom Kosova Ramusom Haradinajem.

“Imali smo sastanak kod premijera. Bio sam pozvan da bi se upoznao sa novim savetnicima premijera koji ce pri njegovom kabinetu biti zaduzeni za pitanja manjina, da bi se upoznali i da vidimo kakvu cemo saradnju imati kada se uspostavi ta veza izmedju kabineta i manjina”.

Iako je bilo najavljeno da ce se na sastanku razgovarati o ucescu predstavnika Gradjanske incijative Srbija u institucijama Kosova o tome se na sastanku sa premijerom nije razgovaralo, kaze Petkovic.

“Ne nismo o tome razgovarali, necemo da remetimo razgovore koje Petersen ima sa Kostunicom , sacekacemo stav, sta ce Kostunica odluciti oko ulaska “Srpske liste za Kosovo I Metohiju” u insititucije, o njihovom participiranu u parlamentu i vladi .Ako se stav ne bude promenio onda, mozda pocetkom februara, mozemo poceti da razgovaramo oko toga dali ce Gradjanska incijativa Srbija particpirati u vladi ili ne”.

Premijer Kosova, Ramus Haradinaj, je od izbora redovno isticao kako su on i vlada zaintereosvani za ucesce kosovskih Srba u institucijama Kosova i izrazio spremnost da se sastanke sa predstavnicima dva poltiicka subjekta koji su ucestvovali na izborima od 23 oktobra prosle godine.

I dok je “Srpska lista za Kosovo i Metohiju”, na cijem je celu Oliver Ivanovic, odbijala ucesce u radu Skupstine i drugih institucija, dotle Gradjanske incijativa Srbija je ucestvovala na sednicama Skupstine Kosova i izrazila spremnost da se ukljuci uvladu i druge institucije.

Sastanak izmedju premijera Haradinaja i Petkovica je prvi zvanicni sastanak premijera sa nekim od politickim predstavnika kosovskih Srba od stvaranja institucija Kosova u decembru prosle godine.
XS
SM
MD
LG