Dostupni linkovi

KOLOMBO / BANGKOK / VAŠINGTON


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan je u poseti Šri Lanki u kojoj je krajem prošle godine od velikog talasa – tsunamija poginulo više od trideset hiljada ljudi.
Posetu stradalom području u subotu je na Tajlandu počeo i nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer (Joschka Fischer).
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je u subotu izjavio u redovnom sedmičnom obraćanju naciji preko državnog radija da je već naredio oslobađanje od poreza onih Amerikanaca koji upute pomoć žrtvama u Južnoj Aziji.
"Potpisao sam zakon na osnovu kojeg će Amerikancima iz poreske osnovice za 2004. biti oduzeti prilozi koje daju žrtvama tsunamija. Ja pozivam Amerikance da daju prilog ako mogu", rekao je predsednik Buš.
Broj žrtava zemljotresa i tsunamija procenjen je u subotu na 156.000. Širom sveta je prikupljeno više od šest milijardi dolara pomoći. Čelnici grupa od sedam vodećih industrijskih država sveta – G-7 saglasili su se u petak da državama južne Azije pogođenim zemljotresom i tsunamijem umanje dug.
U Bosni i Hercegovini je u subotu odlukom državnog Predsedništva odata pošta stradalima i to trominutnom ćutnjom.
XS
SM
MD
LG