Dostupni linkovi

Decentralizacija će doprineti integraciji manjina


Sef UNMIK-a je izrazio zadovoljstvo odlucnoscu vlade da zapocne sa pilot projektima o decentralizaciji, ali je istakao kako je znacajno da i kosovski Srbi ucestvuju u izradi planova za pilot projekte. On je rekao kako se ne dovodi u pitanje savetodavna uloga Beograda, jer ukoliko ce saveti Beograda biti prakticni, radna grupa ce ih ukljuciti u plan.

“Upotrebljive savete iz Beograda i takve ideje o decentralziaciji uvek ce biti dobrodosle, ali nema nikakve promene niti sumnje da je ovo proces koji je rukovodjen od strane Kosova i njenih institucija”, rekao je sef UNMIK-a dodajuci kako ce se to ostvariti ucesce kosovskih Srba i medjunarodne zajednice.

Premijer Haradinaj je kazao kako ce decentralizacija uticati da se Srbi integrisu u institucionalni zivot na Kosovu

“Delovacemo tako da se na Kosovu potvrdi da kroz reformu lokalne uprave i kroz organizovanje same lokalne uprave ostvaruju prava manjina, ali ne samo to, vec ce se dogoditi i integracija manjina u institucionalni zivot na Kosovu”.

On je jos rekao kako vlada cini napore da kroz vladajuce strukture utice na ukljucivanju Srba u kosovske institucije.

“Imamo u planu da obavimo razgovore i da predstavimo dostignuca oko plana za decentralizaciju i angazovanja vlade kroz radne grupe, u cijem su radu Srbi pozvani da ucestvuju, ali i drugim linijama”, rekao je Haradinaj ocenjujuci da takva saradnja postoji unutar ministarstava

Pitanje decentralizacije i nestalih bice deo razgovora koje ce Jessen Petersen imati sa premijerom Srbije Vojislavom Kostunicom, 17 januara u Beogradu.

“Mislim da je nedopustivo ako bilo ko od nas dozvoli da ovo pitanje ostaje talac resavanja drugi velikih politickih pitanja”, rekao je Jessen Petersen, visoko ceneci aktivnosti vlade Kosova na ovom planu i obecavajuci da ce uciniti posebne napore da beogradske vlasti vise urade na rasvetljavanju sudbine nestalih.
XS
SM
MD
LG