Dostupni linkovi

Kako izaći iz teške ekonomske krize?


Kosovo se susrece sa teskom ekonomskom situacijom, kaze za nas program dr. Ymer Havolli, visi naucni saradnik Instituta za razvojna istrazivanja” Riinvest” iz Pristine.

“Kosovo se susrece sa teskom ekonomskom situacijom koju karakterise visoka nezaposlenosti, oko 50 odsto radno aktivnog stanovnistva, siromastvom, gde je oko 12 odsto gradjana ektremno siromasno i gde je oko 40 odsto na ivici onoga sto je siromastvo”, kaze Havolli.

On istice kako su tri najznacajnija segmenta koji mogu porenuti i omoguciti izlaz iz ove situacije.

“Glavni problem su strane direktne investicije na Kosovu, koje su trenutno spore i nedovoljne i na sta utice i cinjenica da jos nije utvrdjen konacni status Kosova, jer je jasno da se niko nece odluciti da investira na Kosovu, ako nije siguran sta ce se dogoditi sa njegovom investicijom. Resavanje statusa bi uticalo na sigurnost kako stranog takodje i domicilnog investiranja”, kaze Havolli.

Strane investicije su moguci pokretac razvoja Kosova i izlaska iz ove teske i uznemiravajuce situacije, smatra Mustaf Ibrahimi, podpredsednik Privredne komore Kosova.

“Stoga kao prvo za izlazak iz ove situacije Kosovo treba da bude definisano kao zaseban ekonomski entitet. Pod dva, Kosovo treba da ima pristupa medjunarodnim financijskim institucijama, i pod tri zajednici preduzetnika treba omoguciti razvoj u boljim uslovima, drugacijem ambijentu i promenom ekonomskih politika”, kaze Ibrahimi.

On izlaz iz ove situacije vidi i u prenosenju ovlascenja iz ekonomske oblaasti od UNMIK-a na institucije Kosova.

“Svako delimicno prenosenje ovlascenja nece imati efekta, ili ce imati negativnog efekta”, smatra Ibrahimi.

Funkcionisanje pravne drzave jedan je od preduslova za izlazak iz ove situacije, smatra Ymer Havolli iz Riinvesta.

“Trenutno imamo neka vrlo pozitivna kretanja u uspostavljanju pravne drzave i funkcionisanju nasih institucija”, kaze Havolli i dodaje kako je to vrlo zncajno, jer se time obezbedjuje sigurnost ulaganja ali I ravnopravnost izmedju stranih i domacih investitora.

Od izuzetnog znacaja, prema Havolliju su i olaksice koje treba dati stranim investitorima, prije svega uproscavanjem procedure registracije i dobijanja dozvola

Potrebna je i veca paznja prema privatnom sektoru,u kojem ima oko 60 hiljada privrednih subjekata, sto uz adekvatne ekonomske politike moze biti nosilac progresa i izlaska iz sadasnje situacije.

“Strana neposredna ulaganja treba da se orijentisu prema malim i srednjim preduzecima, da ta preduzeca ojacaju, jer su one vec na dobrom putu razvoja”, kaze Havolli.

Izlaz iz ove situacije je i u drugacijem pristupu, odnosno korenitim promenama u oblasti obrazovanja, i tom pravcu treba pratiti iskustva drugih zemalja, poput Irske.

“Ekonomske reforme Irska je zapocela reformom sistema obrazovanja, prosli su kroz velike probleme ali su sada zemlja kojoj mogu da zavide mnogi u Evropi”.

Promene koje se najavljuju u fiskalnom sistemu Kosova treba da se ostvare uz konsultacije sa privrednicima, kaze Mustaf Ibrahimi iz privredne komore Kosova i istice kako je ekonomski program vlade Ramusa Haradinaja veoma ambiciozan.

“Promene u fiskalnim poltiikama ne treba izvrsiti administartivnim putem, bez konsulatcija sa preduzetnicima, jer oni znaju sta treba menjati”, kaze Ibrahimi i dodaje kako promene treba da budu radikalne.

Uspostavljanje pravne drzave, stvaranje neophodne zakonske infrastructure su preduslovi za izlazak iz teske ekonomske situacije, ali prema ekonomskim strucnjacima resavanje konacnog statusa, mogucnosti pristupa medjunarodnim financijskim institucijama i stranim investicijama su jedino dugorocno resavanje problema sa kojima se susrece Kosovo.
XS
SM
MD
LG