Dostupni linkovi

Zadovoljstvo Beograda Mesićevom prednoću


U izjavi za naš program savetnik ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore i profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović ne krije zadovoljstvo zbog prednosti koju je u prvom krugu ostvario Stjepan Mesić.

“Ja mislim da je to pozitivan znak pošto je Mesić pokazao prilično visok stepen kooperativnosti sa Srbijom. Ono što sam ja obavešten prateći Hrvatsku televiziju prvi i drugi program, Kosar je prilično klasično da tako kažemo hadezeovski orijentisana a to je priličan negativan stav prema Srbiji i bojim se da bi to pokvarilo odnose. Jednostavno, Mesićeva pobeda će značiti nastavak ovog pozitivnog procesa u razvoju odnosa između Hrvatske i Srbije i to je dobro.”

Direktor Dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac ocenio je da Srbi izbegli iz Hrvatske ne vide da bi im pobeda bilo kog od dvoje kandidata u drugom krugu mogla doneti bitniji boljitak.

“Imao je Mesić i dosad ovu priliku, pet godina koliko je dosad bio predsednik hrvatske države da daleko više učini za srpsko pitanje što podrazumjeva i povratak i rješavanje imovine Srba i ostalog njihovog statusa pa nije puno učinio, nije se u tom pravcu pretrgao nešto. Njegove izjave su odudarale od onoga što je zaista radio, posebno što je realizovano i urađeno. Ako bi kojim slučajem pobjedio kandidat HDZ Jadranka Kosor ne možemo ni od nje očekivati više. Zapravo pratio sam ovu predsjedničku kampanju svih kandidata i naš utisak je, moj i ostalih ljudi koji sa mnom sarađuju i velikog broja Srba iz Hrvatske s kojim svakodnevno komuniciram, da su svi kandidati, bar prema toj predsedničkoj kampanji jedinstveni kad je u pitanju odnos prema Srbima iz Hrvatske, a to je da je to njima zadnja rupa na svirali.”

Štrbac je uveren da je nedostatak osećaja da se išta može promeniti glavni razlog zbog kog je na izbore izašao mali broj izbeglih Srba. Prema podacima Hrvatske ambasade, od 30.000 registrovanih birača u Srbiji i Crnoj Gori glasalo je svega njih 1.500.

“Ja nisam išao, niko iz mog kruga nije išao, upravo zbog te nezainteresovanosti. Kad je kod mene recimo, ja stvarno ne znam kome bi dao glas od svih ovih kandidata.”

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Petar Kuntić smatra da će Mesićeva prednost u drugom krugu biti znatno umanjena jer je za očekivati da će većina neuspelih kandidata iz prvog kruga podržati Jadranku Kosor. On podvlači da bez obzira ko pobedi ne treba očekivati bitnije promene u hrvatskoj politici.

“Nešto bitnije u hrvatskoj politici prema Evropi i prema susedstvu, to jest prema Srbiji i Crnoj Gori se neće desiti jer i jedni i drugi imaju tu orijentaciju ka dobrosusedskim odnosima što je potvrdio nekoliko puta gospodin Mesić, a što je potvrdio i predstavnik HDZ gospodin Sanader kada je posetio Beograd.”
XS
SM
MD
LG