Dostupni linkovi

Različito o decentralziaciji


Predsednik Opstine Mitrovica, Faruk Spahija istice kako podrzava predloge institucija Kosova da se decentralizacija ne moze oslanjati na nacionalne kriterijume. Kada se radi o Mitrovici Spahija trazi odmerene I promisljene mere.

“Mislim da za Mitrovicu treba preduzeti jos jednu prethodnu meru, pre decentralizacije, posto u Mitrovici stanje stvoreno silom ako se pocne sa decentralizacijom.moze da izazove velike probleme, Znaci u Mitrovici decentralizaciji treba da prethodi jedan drugi process, normalizacija zivota I po mogucnosti povratak svih raseljenih”, kaze Spahija I dodaje kako to treba uciniti kako se ne bi dozvolili stvaranje podopstinskih jedinica na etnickoj osnovi.

Velimir Bojovic, predsednik Opstine Leposavic, sa srpskom vecinom smatra kako je sadasnji okvir za decentralizaciju koji su izradili UNMIK I privremene institucije neprihvatljiv za srpsku zajednicu.

“Smatram da tu odlucujucu ulogu treba da odigraju Beograd I pristine, uz posredstvo medjunarodne zajednice, odnosno UNMIK-a, jer decentralizacija, ono sto predvidja UNMIK I prelazna vlada, mi se time ne slazemo I opstine I garant za opstanak srpskog zivlja nemamo”.

Kosovo je jos uvek u situaciji da razmatra razlicite predloge o decentralizaciji koji su opticaju, ocenjuje politicki analiticar Bernard Zeneli.

“Izgleda kao da reforma lokalne uprave nije u igri, ali imam utisak da stvaranjem posebnog ministarstva za lokalnu upravu I fokusiranjem na process decentralizacije, sto se tice ne samo buducnosti Kosova, vec I zahtevima da se ova dva procesa ucine efektivnijim nesto moze postici. Ali jos uvek nisam siguran o nacinu na koji ce se uci u razgovore o decentralizaciji.i o modelu decentralizacije koji ce biti izabran kada znamo da su na stolu nekoliko modela”, kaze Zeneli.

Ministar lokalne uprave u vladi Kosova, Lutfi Haziri je izjavio kako je potrebno zakonom utvrditi process decentralizacije, ali nikako na etnickim osnovama.

Poslanici Skupstine Kosova na sednici kada je usvojen program vlade zatrazili su vise javnosti oko procesa decentralizacije, dok je u novogodisnjoj poruci sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen decentralizaciju nazvao jednim od prioriteta, iako nije jedan od standarda za Kosovo.

Radne grupe za standarde na poslednjem sastanku, neposredno pred novu godinu decentralizaciju nisu razmotrile kao poseban standard, kaze Avni Arifi, koordinator za standarde vlade Kosova.

“Decentralizacija je deo pitanja, znaci radi se o reformi lokalne uprave I verujem da cemo se o ovom pitanju oglasiti drugim prilikama”, rekao je Arifi.

Formiranje opstina sa srpskom vecinom ne bi bilo dovoljno za Srbe.smatra predsednik optine Leposavic, Velimir Bojkovic

“No ako oni nemaju svoju policiju, sudstvo, veci stepen autonomije, u samom procesu na Kosovu I Metohiji, gde se vrlo cesto pominje samostalnost, nezavisnost mi tu nista ne vidimo”.

Predsednik opstine Mitrovica Faruk Spahija, pak kaze kako su ovi I zahtevi za formiranjem opstine Severna Mitrovica pothranjivani od neshvatljive tolerancije medjunarodne admnistracije prema paralelnim strukturama.

“Zahtevi su razumljivi, jer uvidevsi slabosti UNMIK-a, neshvatljivu toleranciju prema paralelnim strukturama ekstremni srpski krugovi su se osetili dovoljno jakim I ne prestaju sa zahtevima, tako da traze da se oduzme I jedan deo Mitrovice, iako je jedan njen deo oduzet stvaranjem opstine Zvecan”.

Zato je, prema gospodinu Spahija, u slucaju Mitrovice potrebna posebna paznja.

Inace, Okvirom za reformu lokalne uprave, koji su izradili UNMIK i kosovske institucije je predvidjeno stvaranje pilot projekata na kojima bi se sagledalo funkcionisanje novih opstina, posebno u srpskim sredianama.
XS
SM
MD
LG