Dostupni linkovi

Ustav – brana evropskoj budućnosti BiH


2004. godina bila je godina najboljih rezultata postignutih u Bosni i Hercegovini od Dejtonskog sporazuma, ocjena je predsjednika Stranke demokratske akcije, Sulejmana Tihića. Brana bržem napretku u provođenju reformi, te evropskim integracijama su opstrukcije koje dolaze iz RS-a, smatra Tihić:

“I najnovija kriza posljedica je nesaradnje RS-a sa Haškim tribunalom. Zbog toga BiH po drugi puta nije primljena u Partnerstvo za mir. Umjesto da odgovorni budu smijenjeni, oni izazivaju krizu podnošenjem ostavki kako u RS-u, tako i na državnom nivou. Na taj način pokušava se blokirati rad Vijeća ministara, zaustavljaju započete i odgađaju najavljene reforme. Uzrok ovoj, kao i svim dosadašnjim krizama, jeste postojeći ustavni sistem.”

Postojeći sistem, ističe lider SDA, je nefunkcionalan, preskup, neusklađen, što je posljedica činjenice da su ustavi usvajani u različitim vremenima i prilikama:

“Ustava RS-a, koji je usvojen u vrijeme Radovana Karadžića kada je RS definirana kao država srpskoga naroda; Ustava Federacije, koji je usvojen 1994. godine, gdje nije bila predviđena konstitutivnost srpskoga naroda i gdje je predviđena mogućnost konfederacije sa Hrvatskom; i na kraju Ustava BiH, koji je donesen u Dejtonu.”

Predsjednik SDA kaže da je tek promjenom ustava moguće ograničenje ovlasti Visokog predstavnika:

“Stoga izlaz iz ove, kao i iz svih prethodnih i, eventualno, budućih kriza nije u novim izborima, niti je isključivo problem u nacionalnim strankama. Bez obzira pobijedile ove ili one nacionalne stranke, one će opet biti, shodno ustavnom sistemu, svedene u nacionalne okvire.”

Prvi čovjek SDA, Sulejman Tihić, vjeruje da će se u narednoj godini postići neophodna saglasnost za promjenu Ustava Bosne i Hercegvoine, te da se evropski put BiH ne može zaustaviti.
XS
SM
MD
LG