Dostupni linkovi

Kamp Plementika - sramota za Kosovo


U kampu zive Romi, Askalije i Egipcani iz pet kosovskih opstina. Kamp se nalazi na ulazu u selo Plemetina, u kojem zive Albanci, Srbi i jedan broj Roma.

Ovi ljudi ni ranije nisu imali reseno stambeno pitanje, kaze Bajrush Berisha, jedna od stanovnikia ovog kampa.

“Glavni problem je da su najsiromasniji slojevi na Kosovu Romi, Askalije i Egipcani. Posto smo najsiromasniji deo gradjana Kosova nismo zasluzili da vise od pet godina zivimo u kampu”.

Nas je zahtev bio vrlo konkretan, stvaranje multietnickog naselja, kaze Berisha.

“Dvehiljadite godine mi smo trazili da se stvori jedna multietnicka cetvrt, ne nikako enklava, vec multietnicka cetvrt, gde nece biti samo Rom i Askalije, jer sramota za Kosovo je kamp u Plemetini”.

U jednoj kancelariji sa kompjuterima, muzickim instrumentima i nekoliko skolskih tabli bio je i Xhemajl Berisha.

“Ovde zivim vec sest godina. Kakav je zivot, ja sam ovde sa desetoclanom porodicom, ovde je vrlo tesko. Niko se ne interesuje za ovaj kamp. Ja zivim sa samo 72 eura”, kaze Berisha.

Iako u Parlamentu Kosova ima pet poslanika iz ovih zajednica stanovnici kampa su izuzetno nezadovoljni njihovim angazovanjem.

Zivimo u vrlo teskim uslovima, kaze jedan stanovnik kampa koji se predstavio kao Hysnija.

“Ne znamo dali da za onih 50 eura koje primamo kao socijalnu pomoc kupimo lekove za decu ili da kupimo odecu ili brasno”, kaze on.

U jednoj baraci u desetak soba, koje povezuje jedan uzani hodnik zive desetak osoba. Sabedin Gashi, slep i sa mnogo dece je jedan od najtezih slucajeva.

“Stvarno je vrlo tesko ziveti bez kuce, zemljista, glavu nemam gde da skrasim”, kaze Sabedin dok njegova supruga Esma kaze kako im nedostaju najosnovnije stvari za domacinstvo. Njihova cerka Anita ima samo jednu zelju za novu godinu:

“Novogodisnje poklone”.

Porodica Gashi kao mnoge druge u ovom naselju ne znaju cime ce proslaviti novu godinu. Njihov 14. godinsji sin i dalje zali sto je bio prinudjen da prekine skolovanje, cije su polugodiste tog dana njegovi drugovi zavrsili.

Gjylfidane Gjykatani sa svojim 14 godina se seca vremena kada je za novu godinu dobijala poklone.

“Nemamo kuce, nismo ni toliko obradovani novoj godini”, kaze Gjylfidane

Predstavnici stanovnika ovog kampa kazu kako nisu zasluzili ovakav tretman.

“Podrzali smo, nismo bojkotovali registraciju, nismo bojkotovali izbore 2002 godine, ucestvovali smo i na izborima 2004 godine. Sta je bila nagrada: i medjunarodna zajednica i albanska vecina nas je nagradila “ostanite jos u kampu”.
XS
SM
MD
LG