Dostupni linkovi

Električna energija kao međuetnički problem


Sela naseljena Srbima kao sto su Caglavica, jedan deo Lapljeg sela i druga sela su ostala bez elektricne energije zbog kvarova, kaze gospodin Berishaj.

“Razlog je tehnicke prirode, imamo kvar, jer jedna trafostanica, ona broj dva u Pristini je izuzetno mnogo opterecana i ona pokriva deo Caglavice i Lapljen sela”, kaze Berishaj i dodaje kako to nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnoscu mestana ovog sela, tim prije posto je bez strujue ostao i deo naselja u kojem zive Albanci.

“KEK ima svoje politike i potrosaci treba da ih prihvate i izvrsavaju obaveze prema KEK-u”, kaze Berishaj.

Da bi koristili elektricnu energiju potrebno je imati ugovor sa KEK-om, sto su Srbi do sada odbijali potpisati, neophodno je potisasti ugovor o odlozenom placanju obaveza, ciji rok moze biti do 5 godina i platiti iznos poslednjeg duga. To su velike benificije, kaze Berishaj.

Inace u politikama koje vodi KEK nema podele potrosaca po nacionalnoj pripadnosti.

“KEK nema evidenciju po nacionalnoj pripadnosti. Ukupan dug prema KEK-u je vise od 200 miliona eura, i u takvim uslovima KEK ne moze normalno funkcionisati. Mi nemamo tacnu evidenciju koliko je dug kosovskih Srba, posto ni za pet i po godina nismo imali pristupa da izvrsimo utvrdjivanje potrosnje, posto nemamo pristupa strujomerima, ali aproksimativno dug je negde oko 20 miliona eura”, kaze Berishaj.

Problemi oko struje su bili deo razgovora na poslednjem sastanku izmedju zamenika sefa UNMIK-a Lari Rosina i predsednika Koordinacionog centra za Kosovo vlade Srbije Nebojse Covica.

Tom prilikom glasnogovrnik UNMIK-a Jeff Bieley je prenoseci stavove gospodina Rosina rekao kako je UNMIK uznemiren sto Korodinacioni centar ometa saradnju gradjana srpske nacionalnosti sa UNMIK-om i KEK-om.

“Gospodin Rosin je izrazio zaljenje zbog cinjenice da zvanicnici Kordinacionog centra tokom kontakata UNMIK-a i KEK-a sa potrosacima, vrlo cesto su bili faktor odvracanja i nepotrebno su otezali sa teskim stanjem zbog neplacanja potrosene struje”, rekao je Bieley.
XS
SM
MD
LG