Dostupni linkovi

Kancelarija za traženje nestalih RS podržava formiranje instituta za nestale BiH


Kancelarija za traženje nestalih i zarobljenih lica RS-a potražuje još više od 3 000 osoba, od čega su oko 900 u bazi podataka zavedene kao vojna lica. U ovoj godini ekshumirano je 145 tijela, a identifikovano je 176 nestalih osoba, od čega najviše DNK metodom, rekao je predsjednik Kancelarije, Milan Bogdanić:

“Uglavnom je ovaj proces prepušten porodicama i prepušten je Kancelariji. Direktna posljedica ovog prethodnog je upravo nedostatak informacija vezano za lokacije potencijalnih masovnih ili pojedinačnih grobnica. Isto tako, direktna posljedica ove neuključenosti nadležnih institucija i službi itd. je neprocesuiranje lica odgovornih za zločin.”

U Federaciji BiH i dalje se vrše brojna izmiješatanja masovnih i pojedinačnih grobnica, kaže Bogdanić, navodeći da je najveći problem u sarajevskim opštinama:

“Konkretno, lokacija Kazani, prostor Dobrinje, Alipašinog i drugi dijelovi grada, gdje su tijela izmještena na nama nepoznate lokacije, pod legendom sanitarnog uređenja parkovnih površina, pod legendom deminiranja, dojave građane itd., gdje, normalno, istražne ekipe izlaze na lice mjesta, vrše uviđaj i izmiještaju tijelo na nama nepoznatu lokaciju.”

Bogdanić kaže da će Kancelarija za traženje nestalih RS-a svesrdno podržati formiranje instituta za nestale BiH, koji bi trebao zaživjeti naredne godine.
XS
SM
MD
LG