Dostupni linkovi

Karadžićevo pismo upozorenja?


Današnji sastanak Glavnog odbora SDS-a trebao je da da odgovor na pitanje kako će ta stranka djelovati nakon sankcija Visokog predstavnika i na koji će način biti izabrana nova vlada, te da li će predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, podnijeti ostavku. Sjednica Glavnog odbora SDS-a još uvijek nije završena i neizvjesno je do kada će trajati, jer je članovima Odbora dostavljeno pismo, navodno potpisano od Radovana Karadžića, koje je faksom danas stiglo u redakciju Radiotelevizije RS i Srpske novinske agencije.

Mada je na početku zasjedanja, za koje je saopšteno da će dugo trajati, najavljeno saopštenje, novinari pokušavaju da provjere autentičnost potpisnika sadržaja pisma, u kojem se navodi da SDS, koji je osnovao Radovan Karadžić, nije dovoljno sposoban da povede narod u, kako je napisano, odlučnom trenutku i zaustavi propadanje RS-a. “Sadašnje rukovodstvo SDS-a stavilo se u službu onih koji bi da unište RS. Oni rade sve što je moguće da umanje značaj krize i otupe njenu oštricu.”

Mada je poznato da je pismo stiglo iz Beograda, u Radioteleviziji RS i Srpskoj novinskoj agenciji kažu da provjeravaju odakle je poslano i da su prve informacije da je stiglo iz jedne pošte u Beogradu.

* * * * *

Postoji “jasan znak” da se haški optuženici iz RS-a ne nalaze u ovom entitetu, izjavio je Darko Matijašević, ministar unutrašnjih poslova.




Ministar unutrašnjih poslova RS-a, Darko Matijašević, izjavio je danas u Banjoj Luci da ne može prihvatiti paušalne ocjene koje je dao Visoki predstavnik da RS ne sarađuje s Haškim tribunalom. Smjene devet pripadnika MUP-a RS-a Matijašević je ocijenio neodmjerenim činom Visokog predstavnika i dijela međunarodne zajednice, ali je naglasio da će odluka Visokog predstavnika biti izvršena:

“I zaista ne mogu da to odobrim i sa te strane se ne slažem, s tim da ćemo mi institucionalno probati da napravimo maksimalan zakonski odgovor na sva navedena pitanja i optužbe koje su postavljene u odnosu na instituciju i na ličnosti.”

I pored toga što Ministarstvo unutrašnjih poslova sada radi u tehničkom mandatu, intenzivno se nastavljaju poslovi u vezi saradnje s Haškim tribunalom, kazao je Matijašević. MUP je u saradnji s Ministarstvom odbrane došao do dijela arhive Vojske RS-a i ta dokumentacija je u fazi transfera, kazao je Matijašević, ne želeći da odgovori o kojoj dokumentaciji se radi, gdje je pronađena i na koji način.

Prema riječima Matijaševića, MUP je također u intenzivnim kontaktima sa rodbinom optuženih i postoje indicije da bi se neki od njih mogli u narednom periodu dobrovoljno predati:

“Postoje indicije, postoji zainteresovanost, što je vrlo značajno, ali vam istovremeno mogu reći za sva ta lica, odnosno putem tih porodica i putem kontakata - koji su još uvijek u toj operativnoj sferi i ne možemo to dijeliti javno - da postoji jasan znak i signal da ta lica se ne nalaze u RS-u.”

Diplomatski odgovor novinari su dobili i na pitanje da li je bilo pregovora sa generalom Vojske RS-a Vinkom Pandurevićem o njegovoj dobrovoljnoj predaji Haškom tibunalu:

“Pregovori sa gospodinom Pandurevićem, mislim da su to bili fiktivni pregovori, u medijima, jer vi znate i moju poziciju. Ja sam jasno rekao da pregovori koje mi imamo, koje činimo, to su napori koje vršimo u skladu s našim zakonskim ovlaštenjima, tako da za taj slučaj, koji je bio medijski, ne mogu da kažem da ima svoju validnost.”

Govoreći o reformi policije, Matijašević je istakao da je bilo kakvo rješenje koje podrazumijeva ukidanje MUP-a RS-a za njega neprihvatljivo, jer nije u skladu s Ustavom BiH.
XS
SM
MD
LG