Dostupni linkovi

Odbijen prijedlog o agenciji protiv nezakonitih bogataša


Informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića, o reformama nakon ostavki pojedinih ministara u Vijeću odgođena je za narednu sjednicu Zastupničkog doma državnog parlamenta, koja je zakazana za 29. decembar. Incijativu za odgađanje zatražio je predsjednik Kluba Hrvatske demokratske zajednice u Parlamentu, Vinko Zorić. U obrazloženju Zorić je rekao kako predlagač incijative, poslanik Zlatko Lagumdžija, nije prisutan, te da bi o tome bilo bolje naknadno raspravljati, s obzirom i na to da se poslanici iz reda hrvatskog naroda pripremaju za predstojeće božićne praznike.

U toku današnje sjednice Zastupnički dom državnog parlamenta odbio je Prijedlog zakona o osnivanju agencije za osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene kaznenim djelima i upravljanje oduzetom imovinom. Jedan od predlagača zakona, poslanik Zlatko Lagumdžija, kaže kako su njegovim odbijanjem poslanici SDA, SDS-a, HDZ-a i PDP-a poslali jasnu poruku ljudima koji su, kako kaže, opljačkali zemlju, da ne treba da brinu, jer imaju zaštitnike u Parlamentu. Lagumdžija najavljuje da će u narednom periodu učiniti sve da se zakon ponovo nađe u parlamentarnoj proceduri. Prema njegovim riječima, bit će obavljene konsultacije sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali i zatražena podrška javnosti:

«Poslanici SDA, HDZ-a, SDS-a i PDP-a su danas bili jednoglasni, potpuno jednoglasni. Kriza kojoj kao prisustvujemo, u kojoj u RS-u i u BiH postoje ministri u ostavci, nejasno je šta je s ovom vlašću itd., danas se pokazalo kako su spremmni da budu zajedno kada je odbrana kriminala u pitanju.»

Protiv usvajanja zakona o osnivanju agencije bila je i Ustavno-pravna komisija državnog parlamenta. Predsjednik Komisije, Mirsad Ćeman, u obrazloženju ovakve odluke navodi da u postojećem zakonodavstvu postoji dovoljno mehanizama za oduzimanje nezakonito stečene imovine, te da nema potrebe za formiranje posebne agencije koja bi radila poslove iz nadležnosti tužilaštava, sudova i drugih agencija za provođenje zakona:

“Želim, dakle, da u ime Komisije građanima poručim da ovo nije bilo svrstavanje za ili prrotiv kriminala, za ili protiv zaštite kriminalaca, za ili protiv oduzimanja nezakonito stečene imovine, nego jednostvano ovo je rasprava o jednom zakonu organizacione naravi, organizacione prirode i Parlament se, ustvari, podijelio na tom pitanju.”

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je danas i Prijedlog zakona o učešću pripadnika oružanih snaga BiH, državnih službenika i ostalih zaposlenika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG