Dostupni linkovi

Standardi prioritet nad prioritetima


Sednica Skupstine je zapocela zakletvom poslanika i clanova Vlade i izborom zamenika ministara u ministarstvima vlade Kosova.

Govoreci o prioritetima rada vladinog kabineta premijer Kosova Ramush Haradinaj je posebno istakao.

“Kao prvi prioritet standard i status, zatim jacanje institucija, stvaranje odgovorne javne uprave i pravne drzave, ekonomski razvoj i zaposljavanje, obrazovanje i vaspitanje prema medjunarodnim standardima, jacanje politicke i bezbednosne sigurnosti, unapredjenje odnosa sa susedima i evroatlanske integracije”, rekao je premijer Haradinaj.

Haradinaj je istakao kako Kosovo ima potrebe da vidi konkretne i ubedljive rezultate u ostvarivanju standarda.

“Imamo hitnu potrebu da vidimo ubedljivije rezultate u ostvarivanju standarda, posebno u jacanju pravne drzave, produbljivanju medjuetnicke tolerancije i vecu bezbednost za pripadnike manjina”.

Premijer kao znacajne preduslove za ostvarivanje ovih orijentacija istice cinjenicu da je medjunarodna zajednica i medjunarodna admnistracija na Kosovu spremna na prenosenje na institucije Kosova substancijalnih ovlascenja i u oblasti rezervisanih ovlascenja, sa ciljem da vlada postane odgovorna za ostvarivanje ovog programa.

“Mi zelimo da primimo ova ovlascenja i visoko cenimo angazovanje SPGS za jacanje institucija Kosova”.

Govoreci o utvrdjivanju konacnog statusa Kosova Haradinaj je rekao da se vlada zalaze da osnov za utvrdjivanje statusa Koasova treba da bude politicka volja naroda Kosova za nezavisnoscu.

Haradinaj je rekao kako se vlada Kosova zalaze za saradnju sa Haskim tribunalom.

“Vlada Kosova potvrdjuje spremnost za potpunom saradnjom sa Haskim tribunalom u skladu sa medjunarodnim poretkom”, rekao je Haradinaj i dodao kako Kosovo nema perpsketivu u imidju nasilja i da pouke od martovskih dogadjaja treba da izvuku medjunarodna admnistracija i institucije Kosova.

Dok ovo javljamo u toku je skupstinska rasprava o programu vlade.

* * * * *

Privremene institucije Kosova ce postepeno dobijati veca ovlascenja a UNMIK ce imati savetodavnu ulogu, izjavio je u Pristini sef UNMIKa Soren Jesen Petersen, nakon razgovora sa kosovskim premijerom Ramusom Haradinajem Na tom sastanku je odluceno da se nastavi prenos nadleznosti u oblasti ekonomije.


Ispunjenje standarda i ekonomski razvoj su glavni prioriteti za Kosovo u 2005. godini, izjavio je sef UNMIKa Soren Jesen Petersen nakon razgovora sa premijerom Ramusom Haradinajem, isticuci da je za uspeh u ispunjenju standarda neophodno da privremene institucije dobiju veca ovlascenja.

Jesen Petersen je istakao da je odnos UNMIKa i Vlade Kosova partnerski, te da se sada radi na jacanju lokalnih institucija i postepenog povlacenja medjunarodne administracije:

“Ovo je proces u kome kosovske institucije dobijaju veca ovlascenja a mi se polako povlacimo i dobijamo savetodavnu ulogu”, kaze sef UNMIKa.

On je istakao da je to posebno vazno s obzirom da je nova vlada pokrenula brojne incijative u pravcu ispunjenju standarda i u oblasti ekonomije.

Kosovski premijer Ramus Haradinaj je rekao da je sa sefom UNMIKa razgovarao o konkretnim koracima za preuzimanje nadleznosti na polju ekonomije:

“Ono sto je veoma vazno za Kosovo jeste prenos nadleznosti u oblasti ekonomije”, kaze Haradinaj, isticuci da je sada potrebno konkretizovati akcioni plan.

Inace od sada ce umesto medjunarodnih mnogo vise kosovskih zvanicnika biti u ekonomskim i finansijskim institucijama Kosova. Medjutim za proces privatizacije ce i dalje biti odgovoran UNMIK.

Jesen Petersen istice da su napredak u ispunjenju standarda i ekonomski razvoj dva glavna prioriteta za Kosovo u 2005. godini:

“Prenos nadleznosti i odgovornost vlade je najbolji nacin da se Kosovo pripremi za pozitivnu procenu standarda i pocetak razgovora o statusu”, kaze Jesen Petersen.

U medjuvremenu Haradinaj je ponovio stav da je spreman da razgovara sa vlastima u Beogradu o pitanjima koja su od zajednickog interesa, u prvom redu o rasvetljavanju sudbine nestalih lica:

“Spremni smo da nastavimo dijalog o tehnickim pitanjima. Takodje smo zainteresovani da uspostavimo politicke kontakte sa svim susednim zemljama i smatramo da je korisno da uspostavimo kontakte i sa vladom u Beogradu”, kaze Haradinaj.
XS
SM
MD
LG