Dostupni linkovi

Očekuju se prljavi elementi kampanje


RSE: Evo danas je polovica predsjedničke predizborne kampanje. Koji je Vaš dojam, da li se kampanja osjeća na ulicama, u programima elektronskim medija, u novinama?

GRAĐANI:

„Mislim da se osjeća, ali ne toliko napadno i agresivno kao što je to bilo ranije. Nekako je puno smirenije. Govor kandidata, s iznimkama, prilično je kulturan. Uvažavaju jedan drugoga, što mi se naročito sviđa u odnosima ovih glavnih, isturenih kandidata. Za ove druge, rekla bih marginalce, to ne možemo reći i to znači da još moramo učiti. Smatram da se uvijek može prezentirati svoj program, a da se ne ulazi u intiman život drugog kandidata, da se on ne razgolićuje, niti da ga se sramoti. To nekako nije ljudski i čovjek gubi povjerenje u predsjedničkog kandidata koji se služi tim sredstvima.“

RSE: Kakvom je ocjenjujete kad je uspoređujete sa prethodnim kampanjama?

GRAĐANI:

„Uopće o tome ne razmišljam. Kampanja uopće neće utjecati na moj izbor. Imam mišljenje od kojeg neću odstupiti.“

„Neka izađe što više ljudi, neka se glasa, pa ko bude, bude. Svejedno je. Mi kakav smo narod, takvog ćemo imati i predsjednika.“

RSE: Sudeći prema anketama, narod se već odlučio za predsjednika – to je Stipe Mesić, koji dobiva oko pedeset posto glasova anketiranih, što ovu kampanju, barem za sada, čini i manje zanimljivom i manje žestokom od one prije pet godina, kad je Mesić, premda je krenuo kao autsajder, na kraju pobijedio. Njegovi protukandidati, a ima ih dvanaest, u svojim nastupima često prizivaju tu prošlost, nadajući se da bi i ovaj put mogao pobijediti netko s margina. Tu situaciju s izbora 2000. godine i predstojeće izbore uspoređuje splitski sociolog Zoran Malenica koji kaže da je Mesić tada dobro osjetio bilo javnosti, ali i dodaje:

MALENICA: Tu se naravno može uzeti u obzir i pomalo naivna kampanja recimo gospodina Budiše tada. On je nastupao kao već gotovi pobjednik, dakle mislio je da glatko prolazi i nastupao je u kampanji, ne kao kandidat, nego kao čovjek koji je već pobijedio.

RSE: Ove godine predsjedni Mesić je u bitno drugačijoj poziciji nego prije pet godina – on je danas apsolutni favorit. Može li se njemu dogoditi ova Budišina pogreška koju ste pomenuli?

MALENICA: Obično se kaže da je kod nas sve moguće. Ali mi se čini da ipak nije toliko sve moguće da bi se moglo dogoditi da pobijedi neki kandidat koji sad po stajalištima u javnom mnijenju dosta loše stoji, pa čak i gospođa Kosor koja, kao što vidim, u većini istraživanja dobiva tri do četiri puta manje glasova. Meni se čini da sad gospodin Mesić kombinira ono što se zove zasluge za ono što je činio u proteklih pet godina i donekle govori o budućnosti. Tako da mislim da se isti tip greške vjerojatno neće dogoditi.

Može se dogoditi nešto idući tjedan s onim što se zove prljavi elementi kampanje, da se nešto izvadi, pa možda bude i dijelom istinito, ali ne mislim da to može uticati da bi se izgubio veliki postotak glasova koje predsjednik Mesić dobiva. Dakle, mislim da je zapravo dilema da li će biti pobjeda u prvom krugu ili pobjeda u drugom krugu. Nisam pristaša stajališta da bi drugi krug mogao biti vrlo neizvjestan, to bi opet bilo iznenađenje. Naime ne mislim da bi čak i javna podrška ovih malih kandidata, koji će dobiti od jedan do pet posto glasova, mogla bitno povećati rejting gospođe Kosor i da bi ona onda mogla pobijediti. Mislim da je to također jedan scenarij koji bi bio dosta neočekivan.
XS
SM
MD
LG