Dostupni linkovi

Bez jedinstvenog stava o izboru za parlament zajednice


Predloženim zakonom o izboru poslanika za parlament državne zajednice Srbija i Crna Gora predviđa se neposredan izbor 91 poslanika iz Srbije kako stoji i u Ustavnoj povelji. Srbija bi bila jedna izborna jedinica i izbori bi bili po proporcionalnom sistemu sa cenzusom od pet odsto, obrazložio je Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Usvajanjem zakona o neposrednom izboru poslanika za parlament državne zajednice Srbija ispunjava sve uslove i time će Crna Gora biti stavljena pred svršen čin jer će biti jasno da je samo crnogorska vlast ona koja da odbija da prihvati uslove iz Ustavne povelje, izjavio je Miloš Aligrudić, šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije.

“To je veoma važan korak jer smatram da na taj način Srbija pokazuje međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji kojoj je stalo do toga da državna zajednica kao celina uđe u Evropsku uniju, da smo spremni za održavanje tih izbora, a oni u državnoj zajednici koji smatraju, u neposrednom rukovodstvu Crne Gore ko smatra da to nije u ovom trenutku bitno, dakle, oni moraju da dokazuju zbog čega nisu to dosad uradili.”

Nasuprot DSS, druga partija po jačini u vladajućoj koaliciji G17 Plus ne samo da neće podržati zakon, već smatra da izbore za parlament državne zajednice treba odložiti na godinu dana.

“Da Beograd i Podgorica razgovaraju i dogovore odnose država-članica. To će biti prihvatljivo i za Evropsku uniju i za čitav svet. Ne može se ići na izbore neposredne u jednoj državi-članici, a u drugoj ne. To ne postoji nigde.”

Ukoliko se postigne konsenzus o bilo kom rešenju između Brisela, Beograda i Podgorice, mislim da je to rešenje dobro, kaže Dušan Petrović, potpredsednik i šef Poslaničke grupe Demokratske stranke. Demokrate će podržati predloženi zakon jer, kako kaže Petrović, i pored toga što državna zajednica nije savršena, Srbija u ovom trenutku nema drugačiji mehanizam za put ka Evropskoj uniji.

”Potrebno je da svi politički faktori u Srbiji sa vrlo velikom brižljivošću i sa velikom promišljenošću i sa punom odgovornošću zauzimaju svoju poziciju prema crnogorskoj poziciji. U krajnjoj liniji ono što Evropska unija, odnosno Brisel, budu našli da je održivo rešenje, održiv sistem, mislim da ne bi trebalo da ima bilo kakvo opoziciono stanovište u Srbiji. ”

I Socijalistička partija Srbije će podržati zakon o neposrednom izboru poslanika za parlament državne zajednice. Ivica Dačić, predsednik Glavnog odbora SPS:

“Smatramo da treba da se sačuva ova državna zajednica ili bilo koji oblik zajedništva Srbije i Crne Gore, ali smo protiv toga da se asimetrično uredi izborno zakonodavstvo u Srbiji i Crnoj Gori.”

Poslanici Srpske radikalne stranke, Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije nisu se u toku dana izjasnili kako će se opredeliti po ovom zakonskom predlogu.
XS
SM
MD
LG