Dostupni linkovi

Rusija među neslobodnim zemljama


U redovnom izvjestaju koji od 1972. objavljuje na kraju svake godine, Freedom House, cije je sjediste u New Yorku, tvrdi kako je tokom 2004. opazen napredak u sirenju demokracije i slobode u svijetu. Od 192 drzave obuhvacene istrazivanjem, 89 ih je uvrsteno u kategoriju slobodnih, 54 su djelomicno slobodne, a 49 ih je oznaceno za neslobodne.

Freedom House tvrdi da u osam drzava vladaju najrepresivniji rezimi. To su Mianmar (bivsa Burma), Kuba, Libija, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Sudan, Sirija i Turkmenistan.

Posebno zanimljiva je ocjena da se politicka prava i gradjanske slobode u Rusiji sada toliko ogranicavaju da je ta zemlja svrstana u kategoriju "neslobodnih".

Godišnje istraživanje o "Slobodi u svijetu" pokazalo je da je Rusija jedina zemlja koja je 2004. pala u nizu kategoriju. Freedom House tvrdi kako je to posljedica jaceg trenda pod predsjednikom Vladimirom Putinom da se koncentrira politička vlast, zlostavljaju i zastrasuju mediji i politizira pravosudje.

"Ovi potezi oznacavaju opasno i zabrinjavajuce naginjanje prema autoritarizmu u Rusiji, a jos vise zabrinjava nedavno bahato mijesanje predsjednika Putina u politički razvoj dogadjaja u susjednim zemljama poput Ukrajine", navodi se u izvjestaju.

Potiskivanje demokracije i slobode u Rusiji i njezino svrstavaje u neslobodne zemlje, prvi put nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Freedom House je oznacio za "najvazniji politicki trend ove godine".

Od zemlja nastalih na prostoru bivse Jugoslavije, Slovenija, Hrvatska i Srbija i Crna Gora svrstane su u slobodne drzave, dok su Bosna i Hercegovina i Makedonija oznacene kao djelomicno slobodne. Kosovo, koje je zajedno s Kasmirom, Tibetom, Cecenijom i Nagorno-Karabahom ubrojano u sporne teritorije, prevedeno je iz kategorije djelomicno slobodnih u neslobodne zbog porasta etnickog nasilja koje je dovelo do srpskog bojkota parlamentarnih izbora u pokrajini.

Na kraju izvjestaja, Freedom House ukazuje na vezu izmedju nedostatka politickih prava i gradjanskih sloboda i medjunarodnog terorizma. 70 posto svih ubojstava u teroristickim napadima izmedju 1999-2003. pocinili su teroristi i teroristicki pokreti koji potjecu iz neslobodnih drzava.
XS
SM
MD
LG