Dostupni linkovi

“Djelomična saglasnost” srpskih stranaka


Današnji sastanak predsjednika RS-a, Dragana Čavića, sa liderima većih stranaka iz RS-a, nije dao konačne dogovore na pitanja izlaska iz postojeće krize, izazvane odlukama Visokog predstavnika, te ostavkom predsjednika Vlade, Dragana Mikerevića, i najavljenih ostavki u Savjetu ministara predstavnika Partije demokratskog progresa.

Predsjednik Čavić, koji se jedini obratio novinarima nakon sastanka, naglasio je da je postignuta djelomična saglasnost oko mogućih odgovora na mjere Visokog predstavnika:

“Saglasni smo da damo zajednički odgovor na ova pitanja. Naravno, taj odgovor neće biti destruktivan, nego konstruktivan odgovor, koji podrazumijeva da ćemo zajednički podržati sve pozitivne procese i u RS-u i u BiH i činiti sve da se kriza zaustavi i da se stvori neki bolji period u kome ćemo moći da rješavamo probleme, a da se pri tome uvažava stav koji dolazi iz RS-a.”

Čavić je istakao da svi u RS-u imaju namjeru da se nađe izlaz iz krize, te da o ključnim pitanjima postoji saglasnost:

“Mi mislimo da upravo atak na ustavne nadležnosti je kontinuitet koji se mora prekinuti.”

Također, postignuta je saglasnost da se prihvati ostavka Vlade RS-a:

“Prihvatamo činjenicu da je sadašnja ostavka Vlade RS-a konačna, koja treba da bude potvrđena kroz Ustavom predviđenu proceduru. U skladu s Ustavom, ostavka je upućena Narodnoj skupštini. Onog trenutka kad je Narodna skupština usvoji, tog trenutka teče ustavni rok od deset dana za imenovanje novog mandatara.”

Konačan stav oko formiranje nove vlade još nije postignut, a lideri većih parlamentarnih stranaka s predsjednikom Čavićem postigli su i saglasnost o potrebi potpune saradnje s Haškim tribunalom:

“Usaglasili smo se da, bez obzira što je u ovom trenutku Vlada u ostavci, podržavamo napore predsjednika Vlade i sadašnjeg sastava Vlade da obezbijede kontinuitet do jedne nove promjene, koja će biti rezultat nekog zajedničkog stava. A posebno, da se ova postojeća kriza, a ona je realna, ne prenese na pitanje koje nam je u ovom trenutku jako važno i jako teško, a to je pitanje saradnje s Hagom.”

Na pitanje da li će svi srpski predstavnici u institucijama BiH podnijeti ostavke, Čavić je odgovorio:

“Ostavke koje su podnesene su ostavke osoba koje obavljaju javne funkcije. One su, dakle, lični čin odnosa prema situaciji. Ove političke stranke, prije svega, ozbiljno rade svoj posao i nije namjera nikoga da iz ovog političkog kruga da proizvodi krizu u funkcionisanju zajedničkih instuitucija, iako mnogi iz političkih stranaka Federacije žele da kažu da RS želi da napravi krizu u institucijama BiH.”

Predsjednik RS-a za sutra je najavio sastanke sa svim ostalim parlamentarnim strankama u RS-u, a potpredsjednici RS-a, Adil Osmanović i Ivan Tomljenović, također su za sutra najavili sastanke s predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih članova u Narodnoj skupštini, na kojim bi se razmotrila novonastala situacija u RS-u i BiH.
XS
SM
MD
LG