Dostupni linkovi

Njihov način života


Majka petoro romske dece iz sela Prčilovice kod Aleksinca negirala je pred Okružnim sudom u Nišu da je zajedno sa svojim nevečanim suprugom i još četiri osobe učestvovala u prodaji svoje maloletne dece, koja su kasnije primoravana da se bave prosjačenjem:

„Nisam prodala decu. Ti ljudi su mi familija, dala sam ih da kod njih žive, jer kod nas nemaju mogućnosti. Oni su mislili da sam dala tu decu da prose. Nisam ih dala da prose.“

Istražni sudija Nikola Dinić pokrenuo je istragu protiv majke i oca i još četiri osobe, zbog sumnje da su se bavili trgovinom ljudima, tako što su prodali petero maloletne dece za sumu od hiljadu i dve stotine pedeset eura. Tokom saslušanja ispred zgrade niškog suda okupilo se desetak meštana Prčilovica kod Aleksinca, koji su doneli potpise sedamdesetak osoba iz tog romskog naselja koji tvrde da niko iz tog naselja nije prodavao decu:

„Oni su tri dana bili u miliciji i pod pritiskom morali da priznaju i što jeste i što nije.“

Niška policija negirala je ovakve navode, uz obrazloženje da su akteri ove afere dali iskaz u prisustvu svog advokata. Jedan od advokata odbrane, Rodoljub Dimić, rekao je novinarima da je otac te dece uzimao novac samo kao pomoć, odnosno kao pozajmicu:

„To je njihov način života. Oni jedni druge pomažu na taj način.“

Pripadnik niškog SUP-a, Ljubiša Miletić, potvrdio je da su deca koja su bila prodata, bila primorana da prose u Nišu, Aleksincu i Beogradu:

„U periodu od 2001. do jula 2004. godine prodao je maloletnog devetogodišnjeg sina, sa inicijalima D. J., osumnjičenom Slobodanu Stankoviću za iznos od trista evra. Maloletne kćerke, petogodišnju T. J. i šestogodišnju M. J. osumnjičenom Dragiši Stankoviću za iznos od dvesta pedeset evra. Maloletnog sina, desetogodišnjeg M. J., osumnjičenom Zoranu Stankoviću za iznos od četiristo evra. I maloletnog sina, osmogodišnjeg S. J., osumnjičenom Milenku Stankoviću za iznos od trista evra. Osumnjičeni su decu kasnije primoravali da se bave prosjačenjem na području Niša, Aleksinca i Beograda.“

Prodata deca su inače, iz neobjašnjenih razloga, vraćena porodici, odnosno majci.
XS
SM
MD
LG