Dostupni linkovi

Brojnije pristalice samostalnosti


Rezultati najnovijeg CEDEM-ovog istraživanja pokazuju da većina ispitanika smatra da izbore za parlament državne zajednice ne treba održati u skladu sa Ustavnom poveljom. Anketiranim građanima Crne Gore ponuđeni su različiti modaliteti odgovora koji, prema riječima direktora CEDEM-a Srđana Darmanovića, dovode do zaključka da se većinski stav poklapa sa stavom vladajuće crnogorske koalicije:

''Vidi se da, kada se saberu ti modaliteti odgovora, da je većinski stav da je u pogledu neposrednih izbora za Skupštinu Srbije i Crne Gore, da te izbore ne bi trebalo održati u skladu sa Poveljom, to je većinski stav, nego da bi trebalo održati ili nakon referenduma ili nakon usklađivanja Ustavne povelje ili svaka država na svoj način, onako kako sama odluči. Reklo bi se da, kao u našem prošlom ispitivanju, je većinski stav onaj koji trenutno zastupa vladajuća koalicija da treba prvo odlučiti o državnom statusu. To je većinska opcija sa nekih 43%, 44% glasova''.

Kada je riječ o stavu građana prema državnom statusu Crne Gore u slučaju održavanju referenduma za nezavisnost, najnovije CEDEM-ovo istraživanje se, prema riječima Srđana Darmanovića, bitnije ne razlikuje od oktobarskih rezultata. Najviše ispitanika, oko 42%, na referendumu bi glasalo za nezavisnost, dok bi oko 35% bilo protiv. Na referendumu, prema tom istraživanju, ne bi glasalo 8,7% ispitanika, dok bi uzdržano bilo oko 15% anketiranih:

''Prevedeno na drugačiji jezik brojki, to bi značilo da, kada bi na referendum izašlo tih 77% građana, koji su se ovog puta izjasnili za ili protiv, kada bismo u nekom našem misaonom eksperimentu uklonili ove ljude koji ne razmišljaju o tome ili da ne bi glasali, na izlaznost od 76%, što je velika izlaznost, to bi bio rezultat oko 54% prema 46% u korist suverenističke, odnosno opcije za nezavisnost''.

Prema Darmanovićevim riječima CEDEM je u najnovijem istraživanju pokušao da detektuje razloge zbog kojih se građani izjašnjavaju kao suverenisti, odnosno kao unionisti. CEDEM-ovo istraživanje pokazuje da su, pored nacionalnog i istorijskog osjećaja, među razlozima koji građane opredjeljuju u jedan ili drugi blok, veoma važni oni ekonomske prirode:

''I pristalice samostalnosti u vrlo visokom procentu smatraju da je važan razlog da bi se Crna Gora ekonomski brže razvijala i da bi brže išla u Evropsku Uniju, ako bi bila samostalna, a to isto tvrdi i opozitni blok da Crna Gora ne bi ekonomski opstala ukoliko ne bi bila sa Srbijom u zajednici, odnosno da bi se brže ekonomski razvijala. Naravno, ne treba potcijeniti ove razloge iz korpusa etniciteta i nacionalnog osjećanja ili nacionalizma''.

Na skali petnaest pobrojanih društvenih problema, ispitanici prioritetnim smatraju: siromaštvo, nezapošljenost i bolesti zavisnosti, dok se odnosi između Crne Gore i Srbije, pitanje državnog statusa i međunarodni problemi nalaze na samom dnu liste problema koje treba rješavati, iako građani, prema riječima Veselina Pavićevića, koordinatora Odjeljenja za empirijska istraživanja CEDEM-a, smatraju da svim tim problemima treba posvetiti pažnju:

''Može se izvući zaključak da egzistencijalni problemi polako preuzimaju primat u percepciji ispitanika nad onim političkim ili bolje reći ta igra između važnosti političkih i ekonomskih zavisi od toga koji je ritam promjena, ko nameće i tako dalje. Jer, javno mnjenje je fluidna kategorija. Ona nije stabilna kategorija i na raspoloženje građana utiče mnoštvo faktora. Ali u ovoj situaciji kada smo pitali o društvenim problemima dobili smo ovo šta smo dobili''.
XS
SM
MD
LG