Dostupni linkovi

Srbi podeljeni oko učešća u vlasti


Dok Srpska lista za Kosovo i Metohiju ostaje pri stavu da u roku od tri meseca nece ucestvovati u radu isntitucija Kosova dotle Gradjanska inicijativa Srbija, koja inace ucestvuje u radu Skupstine je spremna da daje svoje predstavnike u vladi Kosova, ali ceka da se postigne dogovor oko podele mesta koja pripadaju srpskoj zajednici.

Dragisa Krstovic, jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju za nas program istice kako ostaju pri stavu da u prvih tri meseca ne ucestvuju u radu institucija Kosova

“Mi smo odlucili da za prva tri meseca ne ulazimo a ako bude nekog ociglednog pomaka, nekih pozitivnih koraka privremenih institucija i medjunarodne misije onda cemo verovatno uci, alai je sad za sada neizvesno”.

Stav Gradjanske liste Srbija ostaje isti, mi cemo ucestvovati u radu institucija Kosova, kaze nosilac ove liste Slavisa petkovic.

“Stav gradjanske incijative je ostao nepromenjen, znaci mi smo za apsolutno ucesce Srba u svim institucijama”

Ovim dana je odrzan sastanka predstavnika dva politicka subjekta i pokusalo se da se postigne doogovor oko podele mesta koja pripadaju srpskim predstavnicima u institucijama Kosova.

Dragisa Krstovic: “Juce smo imali kontakte sa gospodinom Petkovicem . Pokusavamo da napravimo ne dogovore medjusobno, sta bi to bili njegovi resori u vladi. Kako ce on da nastupi to je njegova licna stvar i njegove liste . On je resen da malo vise ucestvuje od nas”

Slavisa Petkovic: “Mi cemo sesti najverovatnije tokom naredne nedelje sa Srpsklom listom za Kosovo i Metohiju da pokusamo da podelimo te resore koji pripadaju srpskoj zajednici, tako da bi mogli samostalno da odlucujemo, oni za svoje resore, Gradjanska incijativa za svoje. Gradjanska incijative ce verovatno sa svojim resorima zapoceti unilateralno razgovore sa vladom da pristupi preuzimanju tih ministarstava koja im pripadaju.”

Ukoliko Gradjanska inicijativa Srbija ucestvuje u vladi mi necemo na to reagovati kaze gospodin Krstovic, sem u slucaju da

“Ukoliko sa vladom i medjunarodnom misijom bude postigao neki sporazum da bez dogovora sa nama to ucini , onda ce verovatno biti reakcije.”

Uprkos najavama iz vlade da se razgovara sa predstavnicima kosovskih Srba za ucesce u vladi Kosova, gospodin Petkovic istice da jos nije bilo zvanicnih kontakata predstavnika vlade sa njim.

“Ne, jos zvanicnih direktnih razgovora nije bilo , ima nekih najava d ace poceti neki razgovori , ali direktnih ne jos”.
XS
SM
MD
LG