Dostupni linkovi

Jučerašnja odluka Suda pravde ne može utjecati na slučaj BiH-SCG


Pravni zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid i agresiju, Sakib Softić, kaže da odluka Suda o nenadležnosti za tužbu SCG protiv NATO saveza ni na koji način ne može ugroziti sudski proces koji počinje 27. februara 2006. godine:

“Ova presuda ni na koji način neće uticati na postupak koji BiH vodi protiv SCG zbog kršenja konvencije o genocidu. Naime, u prethodnom postupku, u preliminarnoj fazi, Sud je utvrdio da je nadležan da raspravlja o ovoj pravnoj stvari, vodeći računa i o činjenici da tadašnja SR Jugoslavija nije bila članica Ujedinjenih nacija.”

Softić napominje da je u nekoliko navrata SCG već pokušala izvojevati od Međunarodnog suda da se proglasi nenadležnim, ali je prije dvije godine donesena konačna odluka:

“U nekoliko navrata u prethodnoj, preliminarnoj fazi onu su u različitim podnescima tvrdili da Sud nije nadležan da raspravlja u ovom predmetu i to je okončano donošenjem presude 11. jula 1996. godine. Nakon što je SR Jugoslavija primljena u članstvo UN-a, 1. novembra 2000. godine, uslijedio je njihov zahtjev za reviziju one presude kojom se Sud utvrdio nadležnim, iz 1996. godine. Srž tog njihovog zahtjeva za reviziju je bila nova, navodno, činjenica da je Jugoslavija sada postala članica UN-a, a da ranije nije bila. I odgovarajući na tu njihovu tvrdnju Sud je u postupku koji je održan u novembru 2002. godine, a presuda je donesena u februaru 2003. godine, odbio njihov zahtjev za reviziju i potvrdio svoju nadležnost.”

Pravni ekspert Kasim Trnka obrazložio je da pomenuta dva slučaja nisu ista, tako da se ni u kom slučaju ne može očekivati ista odluka Suda po automatizmu, kako to tumače pravni zastupnici SCG:

“Ne postoje nikakve sličnosti između jučerašnje presude i ove u slučaju BiH. Osim toga, Sud je zakazao termin rasprave pred tim sudom i BiH treba da se priprema da dokaže sve svoje navode iz tužbe. Sud je donio odluku i ne postoji nikakakav način da se ona revidira. Prema tome, ovaj sud će se sigurno pridržavati svog stava koji je zauzeo u dva navrata.”

Potpredsjednica fondacije Pravda za BiH, kojom se finansira pravni postupak BiH protiv SCG, Fadila Memišević, kaže da je za očekivati da će SCG poslije jučerašnje odluke uložiti prigovor, ali kako se odluka Suda ne može promijeniti. Memišević smatra da to ne može ugroziti sudski postupak:

“Nelogično je da se sada kaže da SCG nije bila članica UN-a i da prema tome u tom slučaju sud nije nadležan. Pa, BiH je bila članica UN-a. I po toj logici Sud je za nju nadležan. I ako je jedna članica UN-a bila napadnuta u svim njenim segmentima, izvršena je agresija, onda naravno da taj sud onog ko je napao tu članicu UN-a taj sud je nadležan u tom sporu. I treba, jer ko bi drugi bio? Dakle, ja ne vidim apsolutno neku opasnost.”

Od početka naredne godine najavljeni su i prvi sastanci pred Međunarodnim sudom, na kojima će se, kako kaže Softić, dogovarati o dužini suđenja:

“Na proljeće slijedeće godine održat ćemo nekoliko sastanaka na kojima ćemo utvrditi način sprovođenja dokaza i dužinu trajanja rasprave. Znači da slijedeća godina nije prazna, nego će biti popunjena tim različitim sadržajima pripremne naravi.”

Memišević napominje da je ovaj sudski postupak zbog žrtava rata koje su formirale fondaciju Pravda za BiH neophodno sprovesti do kraja, jer jedino tako se mogu graditi dobrosusjedski odnosi.
XS
SM
MD
LG