Dostupni linkovi

Izvršena primopredaja ostataka ubijenih Albanaca


Na graničnom prelazu u Merdaru primopredaji je prisustvovao i predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj, kao i predstavnici Udruženja nestalih Albanaca na Kosovu. Prema podacima Biroa za nestala i kidnapovana lica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju kosovski Albanci su ekshumirani iz masovnih grobnica u Batajnici i Perućcu, a ubijeni su u vreme ratnih dejstava 1999. godine na Kosovu. Potiču iz različitih mesta Kosova, kaže u izjavi za naš radio šef Biroa za nestala lica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Gvozden Gagić.

“Izvršena je primopredaja 44 tela koja su pronađena, 32 u masovnim grobnicama u Batajnici i 12 tela iz Perućca.”

Posmrtni ostaci od 44 tela kosovskih Albanaca identifikovani su na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu i nakon preuzimanja od strane UNMIK oni će biti prebačeni u Centar za obdukciju u Orahovcu, gde će se izvršiti dodatno upoređivanje podataka o identifikaciji, nakon čega će biti predati njihovim porodicama. Istovremeno, šef Biroa za kidnapovana i nestala lica Gvozden Gagić kaže da je ostalo da se identifikuje još 458 tela koja su pronađena u tri masovne grobnice u Srbiji.

“Realno je za očekivati da najveći deo preostalih tela bude identifikovan u 2005. godini. Mi imamo u postupku identifikacije između 60 i 70 tela koja će, čim budu identifikovana, biti predata.”

U masovnim grobnicama u centralnoj Srbiji, u Batajnici, Petrovom Selu i Perućcu, ekshumirano je ukupno 836 tela, a dosad je UNMIK i albanskim porodicama predato 378 tela koja su ekshumirana iz ove tri masovne grobnice u Srbiji.
XS
SM
MD
LG