Dostupni linkovi

Prioriteti Vlade - standardi i status


Prioriteti u programu vlade su standardi i status , jacanje institucija, poboljsanje vladavine i zaokruzivanje zakonske infrastructure, izgradnja odgovarne javne administracije i pravne drzave, ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mesta.

“Od strane ministara je ocenjeno da je to dobar program. Bilo je i nekih misljenja koje su deo programa i usvojen je program vlade Kosova koji je danas spreman da se preda parlamentu”,rekao je premijer Haradinaj.

Vlada Ramusa ( Ramush) Haradinaja ocekuje da se program sto je prije moguce usvoji od strane Skupstine.

Govoreci o procesu decentralziacije i jucerasnjem sastanku radne grupe na nivou strucnjaka i razlikama koje su juce ispoljene
premijer Haradinaj je istakao kako vlada podrzava process decentralizacije dok je jucerasnje izjave jednog od strucnjaka ocenio da kako su u neskladu sa politikom njegove vlade.

“Doslo je do prekida komunikacije sa strcunjakom koji je bio u radnoj grupi. Vlada Kosova ce vremenom razgovarati sa tim strucnjakom ili drugim strucnjacima koji ce predstavljati vladu i insistirati da se to sto su stavovi vlade prezentiraju u radnoj grupi. Vi znate orijentaciju vlade, mi cemo podrzati proces decentralziacije i preduzimanje konkretnih aktivnosti na tom planu “, rekao je premijer Haradinaj.

Vladin kabinet je upoznat sa prioritetima koje treba ostvariti narednih meseci u okviru ostvarivanja stanadarda.

Premijer je zatrazio dinamiziranje procesa.

On je izrazio ubedjenje da ce se utvrdjeni prioriteti ostvariti, kako bi se na taj nacin otvorili razgovori o konacnom statusu Kosova.

“Vlada ce se angazovati da se status Kosova utvrdi na osnovu izrazene volje naroda Kosova”, kazao je premijer Haradinaj.

* * * * *

Ekonomski razvoj se pozitivno moze odraziti u integraciji manjinskih zajednica u kosovsko drustvo, jer bi bogato drustvo imalo manje medjunacionalnih i medjuljudskih problema, ocenjuju ekonomski strucnjaci i medjunarodni i domaci zvanicnici na Kosovu.Napore UNMIK-a i vlade Kosova za integraciju nacionalnih zajednica u politicki zivot Kosova olaksali bi se ekonomskim razvojem , kaze za nas program Musa Limani, direktor Ekonomskog instituta Kosova.

“Procesi ekonomskog razvoja ce uticati na interne migracione procese stanovnistva Kosova. To ce se pozitivno odraziti u integraciji manjinskih zajednica u ove procese “, kaze prof. Limani.

UNMIK je zajedno sa vladom Kosova utvrdila prioritete za Kosovo, medju njima privreda zauzima visoko mesto, kaze Hua Jiang, direktor kancelarije za odnose sa javnoscu UNMIK-a.

“Svi prioriteti Kosova se vezuju sa multietnicnoscu Kosova i za nas znacajan prioritet je naravno privreda”, kaze Jiang.

Ardian Gjini, politicki savetnik premijera Kosova Ramusha Haradinaja istice kako je vlada svesna znacaja koji ima ekonomski razvoj.

“Ekonomski razvoj ce biti izuzetno znacajan doprinos za resavanje mnogih drugih problema na Kosovu, takodje i za postojece probleme integracije manjina”, kaze Gjini i dodaje kako ce vlada stvarati uslove da i kosovski Srbi shvate i konkretno vide da je njihova buducnost i prosperitet , kako licni takodje i kolektivni, ucesce u institucijama Kosova.

I predstavnici kosovskih Srba kazu kako ekonomski razvoj moze uticati na poboljsanje medjuentnickih odnosa.
Dragisa Krstovic , iz Srpske liste za Kosovo i Metohiju smatra da je ovo mozda naznacajniji faktor za poboljsanje ovih odnosa.

“Ako ljudi budu napravili takav ambijent to ce imati uticaja ne samo na integraciju svih zajednica koje zive na Kosovu”.

Na nesrecu ekonomska situacija na Kosovu je vrlo teska, istovremeno Krstovic istice kako teska ekonomska situacija nije jedini faktor koji utice na medjunacionalne odnose.

“Oni su posledica mnogo cega i naravno pre svega konflikta koji se dogodio 1999 godine”.

Prof. Musa Limani istice kako je pitanje zaposljavanja jedno od osnovnih ljudskih prava i zato institucije Kosova treba da garantuju sva prava manjinama ukljucujuci tu i pravo na rad. Medjutim, prof, Limani istice kako manjine ne trebaju niti privilegovati niti diskreditovati.

“Ekonomski razvoj ce pozitivno uticati , posto socijalni problemi sa sobom nose i druge probleme, kako politicka takodje i medjunacionalne, medjuljudske , jer siromastvo donosi probleme ne samo u drustvu vec i u porodici”.

Pitanja ekonomskog razvoja su bila na visokom mestu u programima ne samo vladajuce koalicije na Kosovu vec i svih politickih partija i inicijativa koje su ucestvovale na opstim izborima 23 oktobra, jer ekonomski razvoj utice na polozaj svih zajednica, ukljucujuci i manjinske , cija se integracija u kosovsko drustvo povezuje i sa boljim ekonomskim polozajem pojedinaca ali i nacionalne zajednice.

* * * * *

Ispunjenje standarda je glavno pitanje na kome treba raditi vlada Kosova kako bi sredinom 2005. godine mogli poceti razgovori o konacnom statusu Kosova, ocenio je danas u Pristini Filip Goldberg, sef americke kancelarije, nakon razgovora sa celnicima kosovskih institucija. Goldberg je porucio da ce se americka pomoc Kosovu nastaviti.


Vlada Sjedinjenih americkih drzava je spremna da pomogne Kosovu u procesu ispunjenja standarda, kako bi sredinom 2005. godine pocelo definisanje konacnog statusa, izjavio je sef americke kancelarije u Pristini, Filip Goldberg, nakon razgovora sa predsednikom i premijerom Kosova:
“U ime Sjedinjenih americkih drzava ponudio sam predsedniku nasu pomoc u ispunjenju standarda za Kosovo. To ce biti od sustinskog znacaja kada dodje vreme vrednovanja standarda radi pocetka razgovora o konacnom statusu”, kaze Goldberg.

Americki zvanicnik je istakao kako je veoma vazno ispuniti standarde u oblasti postovanja prava manjina, vladavine zakona i ekonomskog razvoja.

Predsednik Kosova, Ibrahim Rugova se zahvalio Goldbergu i predsedniku Busu na pomoci od 75 miliona dolara koje je americka vlada dodelila Kosovu i izrazio spremnost da se ozbiljno angazuje na ispunjenju standarda:
“Jedan od nasih prioriteta je reforma lokalne vlasti, sloboda kretanja za sve gradjane Kosova i naravno zastita etnickih grupa”, kaze Rugova.

Premijer Kosova, Ramus Haradinaj kaze da je sa sefom americke kancelarije razgovarao o prioritetima nove vlade:

“Informisao sam gospodina Goldberga o pocetku rada vlade, o preuzimanju odgovornosti i izgradnji neophodne strukture za sprovodjenje standarda”, kaze Haradinaj.

Filip Goldberg je obecao nastavak pomoci i podrske Sjedinjenih americkih drzava, isticuci da je neophodno da se na Kosovu postuju manjinska prava:
“Snazno verujemo u razvoj drustva koje podrzava vladavinu zakona i postuje prava svih gradjana a posebno manjina, kaze Goldberg, sef americke kancelarije u Pristini.

Americki zvanicnik je istakao da su manjinska prava osnovni preduslov za ispunjenje prioritetnih standarda do sredine 2005. godine, kada bi trebalo da pocnu razgovori o definisanju statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG