Dostupni linkovi

Tadićeva najava dočekana s podsmehom


Ono što je Boris Tadić izgovorio pred 650 članova svoje stranke, od kojih će 250 biti izabrano za kandidate za narodne poslanike, a pozivajući ih na pripreme za skore izbore, za medije u Srbiji je udrarna vest.

“Demokratska stranka je spremna da preuzme vodeću ulogu u Vladi Srbije.”

Najave iz DS vodeći političari komentarišu sa podsmehom. Zamenik predsednika Radikalne stranke Tomislav Nikolić podseća na nedavni navodni tajni sastanak održan na Fruškoj gori a na kom je vrh demokrata, navodno, doneo odluku o obaranju Vlade.

“Fruška gora druge epizoda. Ko zna koliko epizoda. Kad sam bio mali, u ‘Novostima’ je izlazila ‘Julija Džons’ u hiljadu epizoda, ‘Porodica Tarana’, ‘Cisko Kid’, u ne znam koliko, tako i Demokratska stranka…”

Socijalista Ivica Dačić:

“Ne razumem šta je politička poruka Borisa Tadića.”

Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice – Miloš Aligrudić:

“To je pitanje morala u politici.”

Iz G17 Plus Miloljub Albijanić, o potezu DS:

“Ne laje kuče sela radi, nego sebe radi.”

Naime, protivnici DS uglavnom dele mišljenje da demokrate žure sa raspisivanjem izbora zato što im, kako kažu, pada rejting. Albijanić optužuje Tadića da se sa pozicije predsednika više bavi sopstvenom strankom nego državom. Stoga zaključuje:

“Izbora neće biti godinu dana narednih možda i duže, Vlada i Skupština rade svoj posao, pa ćemo da vidimo. Ustav, da se oko toga stvori jedinstvo u Narodnoj skupštini, pa ćemo videti.”

Ustav je reč koju neprekidno ponavljaju iz vladajućih stranaka. Tek nakon što Srbija dobije novi najviši pravni akt može se razgovarati o izborima, kaže Miloš Aligrudić, iz partije srpskog premijera. On ocenjuje da je Tadić nekorektan, jer istovremeno kohabitira i kritikuje Vladu.

“Bez obzira što postoji potreba da se prvo usvoji jedan širi društveni dogovor o usvajanju novog ustava Republike Srbije i o tome je već svemu dosad bilo reči.”

Ivica Dačić, uz podršku čije stranke Vlada opstaje, kaže da samo u slučaju da aktuelni saziv parlamenta ne može da donese novi ustav, trebalo bi ga raspustiti. A socijalisti će ostati uz Vladu sve dok ne bude prisilnih izručenja Haškom sudu.

“Na neki način mi smo zadovoljni načinom na koji Vlada Republike Srbije uspeva da odžava onaj nivo potrebne saradnje sa Haškim tribunalom.”

Uprkos svemu tome, potpredsednik Tadićeve stranke Dušan Petrović, uveren je da će izbora uskoro biti:

“Po mom mišljenju bi stranke Vlade trebale da učine ono što je u njihovom najboljem interesu da same raspišu izbore, ili će se ovde, kao što sam to hiljadu puta rekao, naći više od 126 poslanika koji dele stanovište Demokratske stranke da ova vlada nema reformski kapacite, da nije u stanju da donosi teške odluke.”

U ovom trenutku Petrovićeva očekivanja ne izgledaju realno. Najbrojnija opoziciona grupa neće glasati protiv Koštunice. To je u interesu Srbije i zarad Kosova, objašnjava zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić, koji u južnoj pokrajini, na godišnjicu poslednjih nemira, očekuje njihovu reprizu.

“Moja kampanja je da spremimo zemlju za mart iduće godine u kome će se svašta dešavati. I sad da pokrenemo akciju za rušenje Koštunice svi, taj mart će Koštunica dočekati kao predsednik Vlade, sigurno. A ja bih želeo da mu pomognem za ono što nas čeka u martu.”

I na kraju, kakve su izborne šanse političkih takmaca u Srbiji? Istraživanje agencije Stratedžik marketing iz novembra, kako navodi Svetlana Logar, ukazuju da ako bi danas izbori bili održani, postojala bi samo dva favorita:

“Stranke koje sačinjavaju vladu imaju daleko manji rejting, odnosno ovoga trebnutka kada bi bili izbori one bi sve zajedno imale daleko manji procenat podrške nego što bi to imale stranke iz opozicije. Međutim, u svakom slučaju, dve najjače stranke trenutno su Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka.”
XS
SM
MD
LG