Dostupni linkovi

Isporučilac nepoznat


Penzionisani general Vojske RS-a Vinko Pandurević pritvoren je u Kazneno-popravnom domu u Sremskoj Mitrovici u Srbiji i, prema nezvaničnim informacijama iz izvora bliskih policiji RS-a, odbio je zahtjev vlasti da iz Banje Luke za 50 hiljada maraka otputuje u Hag. Pandurević, koji je optužen za zločine u Srebrenici, u Hag će biti prebačen dobrovoljno ili ne, samo je pitanje ko će od tog transfera dobiti političku korist, tvrdi naš izvor. Problem je u dvojnom državljanstvu, jer po zakonima Srbije, čije državljanstvo Pandurević posjeduje, ekstradicija nije dozvoljena, pa je potreban njegov dobrovoljni pristanak, što za sada on odbija da učini.

Po drugim informacijama, Pandurević bi u RS trebao da stigne do utorka, ali da MUP Srbije ne zna šta će učiniti ukoliko on na to ne pristane. Isti izvor također tvrdi da specijalne jedinice MUP-a Srbije Pandurevića od četvrtka uvečer drže zatvorenog u porodičnoj kući u Mačvi, u jednom selu od Loznice prema Valjevu.

Informacije o predaji, transportu ili hapšenju Vinka Pandurevića vlasti u RS-u oprezno doziraju, jer, kako smo saznali, isključivo pravo da takve informacije ima ministar unutrašnjih poslova, Darko Matijašević.

Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, tvrdi da je o slučaju Pandurević upoznat onoliko koliko je to u njegovom domenu, ali da u cijeloj priči ima dosta špekulacija koje mogu samo nanijeti štetu MUP-u RS-a:

“Kome mogu pomoći špekulacije na ovom svijetu, a pogotovu policiji, da radi svoj posao? Nažalost, ovdje se vrlo svjesno, s raznih adresa, puštaju razni baloni koji treba samo da zagorčaju život institucijama RS-a, a ne da im pomognu.”

Više od Čavića, bar tako tvrdi, ne zna ni predsjednik Vlade, Dragan Mikerević:

“Ja ne mogu da govorim. To je sve u domenu operativnih podataka, za koje morate se obratiti MUP-u. Predsjednik Vlade ima potrebe da ima jedan nivo informacija, dok je sve drugo u domenu bezbjednosnih podataka MUP-a, za koje predsjednik Vlade ne treba da zna. Kad bude sve bilo dovoljno poznato, treba očekivati press konfereneciju MUP-a.”

Čavić, kako kaže, umoran od postavljanja rokova, nije siguran da li će do završetka rada Komisije za restrukturiranje policijskih snaga u BiH, te do objavljivanja mjera Visokog predstavnika zbog neprijema BiH u Partnerstvo za mir, MUP ipak nekog od osumnjičenih za ratne zločine poslati u Hag:

“Postavljanje datuma kao termina je stvarno postalo naporno. Lovci krenu u šumu, pa ne znaju hoće li do 15. uhvatiti medvjeda, a medvjed bježi po šumi. Mislim da je to pogrešno postavljena teza, stalno govoriti o nekom datumu. Pitanje ratnih zločina, kao krivično djelo po međunarodnim zakonima ne zastarijeva i da će osobe koje se danas nalaze na optužnicama Haškog tribunala, a sutra će se nalaziti na optužnicama nekih drugih sudova, biti od pravosudnih organa gonjeni sve do trenutka dok se ne utvrde činjenice i okolnosti da li se i desio ratni zločin.”

U cijelom slučaju oko Pandurevića, te najavljenih mjera Visokog predstavnika najveći gubitnik bi mogao biti premijer Dragan Mikerević, kome je već u dogovorima Čavić - Dodik spremljena smjena, koju bi na skupštinskom zasjedanju 16. decembra potvrdila nova skupštinska većina Srpska demokratska stranka - Savez nezavisnih socijaldemokrata.
XS
SM
MD
LG