Dostupni linkovi

Vezano pitanje nadležnosti u slučajevima SRJ-NATO i BiH-SRJ?


Početak javnog pretresa ovodom tužbe koju je Bosna i Hercegovina podnela protiv Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, zbog, kako se u tužbi navodi, agresije i genocida tokom rata, Međunarodni sud pravde je zakazao tek za 27. februar 2006. godine. S obzirom na složenost tog predmeta to nije neuobičajeno dug rok, pojasnio je za naš program glavni pravni zastupnik Srbije i Crne Gore pred tim sudom Tibor Varadi.

“To je početak rasprave o suštini, ali će sud dati još jednu priliku da se otvori pitanje nadležnosti. Petnaestog decembra će se doneti odluka između Srbije i Crne Gore i NATO država nadležnosti koja bi mogla da ima nekog uticaja, mogla bi da da neku perspektivu za gledanje na nadležnosti u bosanskom slučaju. Moja je uloga ograničena na procesni deo ovih postupaka, što znači da ako se stvar ne završi na nadležnosti, onda će to da nastavi neko drugi, a taj drugi agent će se verovatno imenovati.”

Budući da je Međuanrodni sud pravde već doneo odluku o svojoj nadležnosti u ovom sporu, našeg sagovornika smo zamolili za pojašnjenje zbog čega će onda usmena rasprava po tužbi Bosne i Hercegovine 2006. godine ponovo početi pitanjem sudske nadležnosti.

“Odluka o nadležnosti je doneta još 1996. godine. Jugoslavija je uložila dva pravna sredstva. Jedan je zahtev za revizijom koji je ostao bez potpunog efekta, nešto su modifikovani stavovi ali ne u meri da bi se stvar preokrenula. Drugo pravno sredstvo je inicijativa da sud po službenoj dužnosti preispita nadležnost. Kada je sud odlučio o tome da će se zakazati usmena rasprava onda je saopšteno i to da će nam se dati prilika da obrazložimo tu našu inicijativu. Prema tome, pitanje nadležnosti u ovom času stoji tako da sud jeste nadležan, ali još ima jedna šansa da se naša inicijativa razmotri.”

Imajući u vidu da će se povodom tužbe Srbije i Crne Gore protiv NATO zemalja već iduće nedelje pred istim sudom odlučivati o sudskoj nadležnosti u tom sporu, postavlja se i pitanje na koji način bi ishod te rasprave o nadležnosti eventualno mogao da utiče na potonji spor sa Bosnom i Hercegovinom.

“To su zaista izuzetno složena pitanja međunarodnog procesnog prava i prosto je vrlo teško to sažeti ukratko. Sada 15. decembra se odlučuje samo i isključivo o nadležnosti. Problemi koje razmatra sud su delom oni isti koji razmatraju i u slučaju Bosne i Hrvatske. To znači da stavovi koje će sud da zauzme bi mogli, ne moraju ali mogli bi da imaju uticaj i na ove grupne sporove. Sve drugo u ovom času je nagađanje, odluka nije poznata. Biće poznata kroz manje od nedelju dana.”
XS
SM
MD
LG