Dostupni linkovi

Postnacionalistička predpolitička država


Novinarka Helena Puljiz, čije je ime postalo simbolom aktualne afere oko obavještajnih službi u Hrvatskoj, dobitnica je jedne od tri godišnje nagrade Hrvatskog Helsinškog odbora – plakete „Aleksandra Zec“, koja se dodjeljuje u znak solidarnosti civilnog društva sa žrtvama političkog nasilja, čemu se, prema obrazloženju akademika Ive Šlausa, ta mlada hrvatska novinarka hrabro suprotstavila:

„Gospođa Helena Puljiz postala je zapravo simbol onoga – reći ne onima koji te pokušavaju tlačiti.“

Iz zdravstvenih razloga Helena Puljiz nije bila na svečanoj dodjeli, kojoj je, uz brojne uglednike uglavnom iz oporbenih krugova, diplomatskog kora i nevladinih udruga, danas u Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovao i predsjednik države Stjepan Mesić.

Ugledno priznanje „Joško Kulušić“ dobio je novinar „Ferala“ Luko Brailo za suprotstavljanje šikaniranju Srba i drugih manjina na dubrovačkom području, te posebno zbog medijskog angažmana u normalizaciji odnosa sa susjednom Crnom Gorom:

„Nastojao sam pokazati da nisu svi isti. Mene je uvijek kod Crne Gore frapiralo to što su postojale dvije Crne Gore. Jedna koja se od početka, stalno, suprotstavljala ratu i druga koja je bila zaluđena i povedena tim nekakvim idejama i svim tim stvarima. Na svu sreću, od 1997. godine pa dalje, prevladao je ovaj prvi, mediteranski, otvoreni pristup, onaj koji hoće surađivati sa ljudima, sa svijetom, sa prvim susjedima.“

Godišnja nagrada „Miko Tripalo“ uručena je gradonačelniku Hrvatske Kostajnice Davoru Govorčinoviću, zbog iznimnog doprinosa povratku i podjednakog pomaganja i Hrvatima i Srbima na tom području.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski naglašava da je općenito u Hrvatskoj trend kršenja ljudskih prava na nacionalnoj osnovi konstantno u opadanju:

„Mi smo doduše došli u postnacionalističku situaciju, ali smo na žalost još uvijek u predpolitičkoj situaciji. Država još uvijek ne obavlja nijednu od svojih bitnih funkcija na zaštiti ljudskih prava. Dapače, država je još uvijek, što je žalosno, ne tako rijetko upletena u povrede ljudskih prava i s time ćemo, bojim se, imati posla i u budućnosti.“

Posebno upozorava na kršenje socijalnih prava, zaoštravanje situacije u obavještajnim službama, višestranačke pritiske na medije, te situaciju u hrvatskom sudstvu. Što se tiče povratka, Hrvatski helsinški odbor ocjenjuje da prevladavaju očiti pozitivni trendovi. Ali prema riječima Puhovskog prekasno:

„Grubo rečeno, nakon što je Hrvatska zapravo etnički očišćena, shvaćeno je da se manjinama može dati malo više prava na toleranciju, ali za mnoge ljude je to prekasno.“
XS
SM
MD
LG