Dostupni linkovi

Traži se rezultat


U komentaru Visokog predstavnika na kominike NATO-a, kaže se da ovaj dokument naglašava nastavak nesaradnje vlasti RS-a sa Haškim tribunalom. Kominike ističe potrebu da se unaprijede strukture za provođenje zakona i daje potporu za ranije objavljenu ocjenu glavne tužiteljice Haškog tribunala, Karle del Ponte, da u strukturama za provođenje zakona i bezbjednosti u RS-u postoje fundamentalne sistemske slabosti. Premda je BiH načinila napredak u reformi odbrane, nedostatak saradnje znači da BiH drugi put za redom nije uspjela ostvariti napredak u svojim naporima da se pridrži NATO programu Partnerstvo za mir.

“Informacije, nedavno objavljene u domaćoj i stranoj štampi, da Vojska RS-a nastavlja da štiti Ratka Mladića, potkrijepljuju i procjene NATO-a i glavne tužiteljice Haškog tribunala. Ova otkrića indiciraju da je samo prije šest mjeseci general Mladić bio skrivan u vojnom objektu u Han Pijesku. Ovo se nije moglo desiti bez sistemskog učešća visoko rangiranih pripadnika Vojske RS-a. Upravo oni instrumenti koji su trebali hapsiti ratne zločince, te iste ratne zločince štite. U ovom trenutku ja pomno razmatram implikacije NATO-ove procjene. Također razmatram mjere koje će se baviti sistemskim nedostacima koji su naglašeni i od strane NATO-a i od strane tužiteljice Haškog tribunala. Za to mi je potrebno vremena”, ističe Visoki predstavnik.
“Svoju odluku ću objaviti nakon što predsjedavajući Komisije za reformu policije objavi svoj izvještaj, dakle 16. decembra”, ističe se u komentaru Visokog predstavnika.

Vlasti RS-a su ponovo dobile nekoliko dana vremena da konkretizuju saradnju s Hagom, koja je, kako nam je rekao šef kabineta ministra unutrašnjih poslova, Zoran Glušac, od kada je na funkciji ministar Matijašević intenzivirana. Naime, u Banju Luku je sinoć, pod policijskom pratnjom, u dva specijalna vozila prevezena ratna dokumentacija koja se nalazila u Srbiji, a pripada RS-u. U policiji nisu htjeli da potvrde informaciju da su u tom konvoju transportovani generali Ljubiša Borovčanin i Vinko Pandurević, koji se nalaze na haškim optužnicama, a koji bi, nakon što se završe svi detalji, dobrovoljno mogli otići u Hag. Zoran Glušac:

“Zasad ništa još uvijek. Ako nešto bude, mi ćemo ocijeniti ima li potrebe, ima li svrhe da bilo šta, s obzirom da je jasno svima da već, kako je došao ovaj ministar, teku te neke pojačane aktivnosti i da se traži rezultat.”

I ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, kazne za nesaradnju s Haškim tribunalom ostavlja Visokom predstavniku, ali je optimista da će preuzete međunarodne obaveze biti ispoštovane:

“I na njemu je da procjenjuje koga, zašto i kako treba kažnjavati. Daleko, daleko više pažnje treba posvetiti šta da se uradi. A mislim da je u međuvremenu napravljen čitav niz iskoraka, koji je omogućio da i druge institucije također se pozabave Haškim tribunalom, i saradnjom i hapšenjem, i ja vjerujem da će dati rezultat.”

* * * * *

“Najmanje što međunarodna zajednica treba učiniti jeste ukinuti Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo odbrane RS-a, koja ne samo da nisu doprinijela saradnji s Haškim tribunalom nego su aktivno pomagala osobama optuženim za ratne zločine”, stav je Stranke demokratske akcije.


Stranka demokratske akcije očekuje od međunarodne zajednice institucionalne sankcije prema RS-u zbog nesaradnje ovog entiteta sa Haškim tribunalom. Potpredsjednica SDA, Seada Palavrić, obrazlaže da institucije koje nisu u stanju izvršiti svoje obaveze, odnosno uhapsiti ratne zločince, trebaju biti ukinute:

“Niti jedna osoba optužena za ratne zločine, počev od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, nije uhapšena od strane vlasti RS-a, ni prije a ni poslije sankcija prema 59 osoba iz vlasti RS-a. Stoga, najmanje što međunarodna zajednica treba učiniti jeste ukinuti ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo odbrane RS-a, koja ne samo da nisu doprinijela saradnji s Haškim tribunalom nego su aktivno pomagala osobama optuženim za ratne zločine.”

SDA osuđuje i odluku Vlade RS-a, kojom je ponudila po 50 hiljada konvertibilnih maraka svakoj osobi optuženoj za ratne zločine koja se preda vlastima RS-a, kao i povlastice koje je Vlada predvidjela za porodice haških optuženika:

“Činjenica je da budžet RS-a iz kojeg će se ta sredstva isplaćivati pune i žrtve ratnih zločina. SDA smatra da pomoć iz budžeta više zaslužuju žrtve ratnih zločina, povratnici, penzioneri, nezaposleni, te školstvo i zdravstvo.”

SDA će se zalagati da novac, umjesto haškim optuženicima, pripadne žrtvama zločina i povratnicima.
XS
SM
MD
LG