Dostupni linkovi

Program vlade na prvoj narednoj sednici Skupštine


Radi se o tome da ni poslanici niti vlada tada nisu polozili zakletvu. Predsednistvo je to ocenilo vise pricipijelnim propustima i smatra da to ne moze da ometa process konstituisanja novih institucija. Zaljuceno je da se cin polaganja zakletve ostvari na prvoj narednoj sednici Skupstine Kosova.
Istovremeno, clanovi Predsednistva nisu bili sigurni hoce li za narednu sednicu biti spreman za razmatranje program vlade Kosova, kako je juce najavio kabinet premijera Haradinaja.

Clan Predsednistva iz redova Demokratskog saveza Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio kako se sednica moze odrzati naredne nedelje, zavisno od toga hoce li program vlade biti spreman za razmatranje.

“Na narednoj sednici koja se planira za kraj sledece nedelje, sto zavisi od pripreme nekih materijala, ce se raspravljati o programu vlade i poslanici ce imati priliku da program usvoje ili ne”, rekao je Sejdiu.

Insistirajuci na postovanju procedura u razmatranju programa vlade, Xhavit Haliti, clan Predsednistva iz redova Demokratske partije Kosova, smatra kako su mali izgledi da ce se program vlade pripremiti za narednu sednicu.

“Kao DPK zatrazili smo da se program vlade dostavi u odredjenom roku, kako bi se u roku od pet dana od dostavljanja razmotrio na sednici parlamenta”, kazao je Haliti.

Danasnjoj sednici Predsednistva nisu prisustvovali predstavnici kosovskih Srba, jer Srpska lista za Kosovo i Metohiju i Gradjanska inicijativa Srbija nisu se dogovorili o clanu Predsednistva iz redova srpske nacionalne zajednice.

I dok je Oliver Ivanovic juce u Mitrovici izjavio kako predstavnici njegove liste nece ucestvovati u radu institucija dok je na celu vlade Kosova Ramush Haradinaj, dotle je Slavisa Petkovic, iz Gradjanske incijative Srbija, rekao nasem radiju kako ce sacekati nedelju dana da se mozda postigne dogovor izmedju dva srpska subjekta i da ce posle toga zatraziti od predsednika Skupstine da ta mesta zauzmu predstavnici ove incijative

“Ja cu sacekati jos sedam dana, ako se postigne dogovor - dobro, ako se ne postigne - nista, ja cu traziti od predsednika Skupstine da imenjujemo svog clana Predsednistva”.

Petkovic istice kako ce posle tog roka zahtevati da grupacije na cijem je on celu predlozi i popuni dva ministarska mesta u vladi Kosova koja pripadaju srpskoj zajednici:

“Sa vladom cu videti da preuzmemo sva mesta koja pripadaju srpskoj zajednici”.
XS
SM
MD
LG