Dostupni linkovi

Društveno nevidljivi


Prvobitna zamisao organizatora bila je da se okupljanjem ispred skupština Srbije i Srbije i Crne Gore na simboličan način upute zahtevi za demilitarizacijom društva i izjednačavanjem prava obveznika koji vojni rok služe civilno i pod oružjem kao i zahtev za bezuslovnom saradnjom sa Haškim tribunalom. Posle policijske zabrane ovakvog vida protesta zbog zasedanja parlamenta, Svetski dan ljudskih prava obeležen je na Trgu Republike. Vera Marković, potpresednica Socijaldemokratske unije, praktično jedine političke stranke čiji se predstavnik pojavio na ovom protestu:

“Svako ko razmišlja o Srbiji duboko je svestan da ljudska prava nisu ostvarena u velikoj meri, ni ženska ljudska prava, prava dece zbog toga što je zaustavljena reforma škole, prava pacijenata, na bilo koji način da gledate prava u Srbiji nisu ostvarena. Mi ne vidimo da ide u dobrom pravcu.”

Centralno mesto na protestu žena imao je transparent sa porukom vlastima “Izručite ih Hagu”. Zašto, objašnjava aktivistkinja Žena u crnom Lepa Mlađenović.

“Zbog pravde, zbog žrtava, zbog toga što država treba da se suoči sa svojom odgovornošću. Za Žene u crnom koja je feministička antiratna organizacija, nama je pitanje pravde ključna stvar.”

A kako su na pitanje pravde reagovali neki od inače malobrojnih posetilaca protesta na Trgu Republike?

“Šta je ovo? Šta ste vi, novinari? Koji je to list? Kakvo je ovo sranje ovde?”

“Hoćete da sklonite taj mikrofon? ”

“Odakle su gospođe koje ovo organizuju?”

“Ove ovde što organizuju, odakle su?”

“Jesu li to Beograđanke, odakle? Prave Beograđanke, sumnjam. Treba njih pitati da njihov neko treba da ide u Hag da li bi izašle na ulice, razumeš.”

“Nijedan Srbin, mislim… pa nismo mi bili agresori nego smo se branili.”

Bilo je, međutim, i drugačijih mišljenja:

“To mi ne smeta. Svaki zlikovac treba da odgovara za svoje djelo.”

Lepa Mlađenović objašnjava zašto su ovakva mišljenja obično usamljena na ovakvim skupovima:

“Jedan je prošao jako mirno, došao do mene potpuno tiho i rekao je – ko ovo organizuje? Ja sam rekla Žene u crnom protiv rata i on je rekao odlično, odlično. On je šaputao. Tako da ja mislim da oni koji se slažu su društveno nevidljivi. Oni zapravo u ovom celom društvu nemaju nikakav društveni prostor, a ovi drugi imaju i državni prostor i imaju društveni prostor kao što imaju sve ovi kleronacionalističke organizacije koje uzimaju sve moguće prostore za svoje izjave, koje su podržane od vlasti, naravno."
XS
SM
MD
LG