Dostupni linkovi

Mirovina za Gotovinu


Haški bjegunac, general Ante Gotovina, optužen za ratne zločine, jednako kao i general Mirko Norac, koji je pravomoćno osuđen na dvanaest godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Gospiću, uredno primaju svoje vojne mirovine. Nakon trodnevnih upornih pokušaja da dobijemo odgovor na to pitanje, danas je to za Radio Slobodna Evropa potvrdila Gordana Lesinger, suradnica u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva obrane Republike Hrvatske:

„Generalpukovnik Ante Gotovina i generalbojnik Mirko Norac umirovljeni su odlukom predsjednika Republike Hrvatske 31. listopada 2000. godine. Navedeni generali mirovine su ostvarili u zakonom propisanoj proceduri, temeljem Zakona o službi u oružanim snagama Republike Hrvatske, Članak 197, Stavak 1, Podstavak 6, te Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, Članak 5, na temelju odluke vrhovnog zapovjednika. Mirovinu ostvaruju preko Zavoda mirovinsko invalidskog osiguranja Republike Hrvatske.“

Izjava Ministarstva obrane da generali Gotovina i Norac uživaju vojne mirovine tako je pokazala da je odnos Hrvatske prema njima jednak onom kakav u Srbiji i Crnoj Gori vlada prema generalu Ratku Mladiću i drugim haškim optuženicima. Ugledni zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, koji iz prakse poznaje pravila Haškog suda, kaže kako bi se činjenica da Gotovina i Norac primaju vojne mirovine mogla negativno odraziti na suradnju Haškog tribunala i Zagreba:

„Moramo još istaći da nije identična situacija generala Gotovine i Generala Norca, jer je general Gotovina samo optužen, a general Norac je već i pravomoćno osuđen za ratni zločin. Može se postaviti pitanje vjerodostojnosti političkih stavova najviših organa vlasti, kojima se s jedne strane osuđuju ratni zločini i zločinci, a s druge strane, davanjem financijske potpore, staje na stranu tih ljudi i de fakto se onda vlasti nalaze u potpuno ambivalentnom odnosu. S jedne strane zagovaraju određene principe, a s druge strane u praksi se ponašaju upravo suprotno. Naravno da takva politika ne prolazi u međunarodnoj zajednici.“

Koliko će činjenica da Gotovina i Norac primaju vojne mirovine utjecati na hrvatsku poziciju u Hagu, teško je reći. Glasnogovornica Tribunala Florence Hartmann, nedavno zamoljena da komentira informaciju da Ratko Mladić prima vojnu mirovinu Srbije i Crne Gore, rekla je da je Europska unija preporučila zamrzavanje imovine haških bjegunaca, ali ne zna da li se to odnosi i na primanja kao što su plaće i mirovine.
XS
SM
MD
LG