Dostupni linkovi

Bez potpisivanja sporazuma o graničnoj liniji sa Srbijom


Na sjednici Međudržavnog vijeća za saradnju BiH i Državne zajednice Srbije i Crne Gore očekuje se potpisivanje nekoliko sporazuma, među kojima ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, te o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, pred ovaj skup kaže, pak, da još nije postignut dogovor o potpisivanju sporazuma o protezanju državne granice, a zbog različitih političkih stavova:

“Naime, predstavnici Državne zajednice Srbije i Crne Gore smatraju da treba u isto vrijeme potpisati sporazum o protezanju granice i sporazum o izmjeni granične linije, odnosno zamjeni teritorija. Mi smatramo da treba prvo potpisati i da ničim ne treba uvjetovati sporazum o protezanju granične linije.”

Postoji tek dogovor da se potpišu tri tehnička sporazuma, ali ne i glavni sporazum o graničnoj liniji, pojašnjava Tihić:

“Mi imamo komisiju koja je nadležna i ovlaštena jedino da utvrdi graničnu liniju. Nemamo komisije koja je ovlaštena da razgovara o zamjeni teritorija. Komisija Državne zajednice SCG ima ovlaštenje i da utvrdi graničnu liniju i da razgovara o zamjeni teritorija. Mi nikada ni na Vijeću ministara ni na Predsjedništvu nismo razgovarali o prijedlogu za zamjenu teritorija. Koliko je meni poznato - u tim razgovorima nezvanično se spominjala zamjena teritorija tamo na dijelu gdje prolazi pruga Beograd - Bar, zatim kad je u pitanju jezero na Drini kod hidrocentrale, Bajna Bašta, Zvorničko - oni imaju zahtjeve u tom pravcu da se prave korekcije. Za takvo razmatranje naša komisija nema mandat.”

Pred sutrašnji samit šefova diplomatija zemalja Evroatlantskog vijeća, član bh. predsjedništva kaže da je bilo za očekivati da poziv ne bude upućen Bosni i Hercegovini, jer od skupa NATO-a u Istanbulu nije ništa promijenjeno kada je u pitanju saradnja sa Haškim tribunalom. Republika Srpska nije izvršila obavezu hapšenja haških optuženika, te Tihić zbog toga očekuje i određene sankcije prema institucijama tog entiteta:

“Jer ako jedno ministarstvo unutrašnjih poslova od svog osnivanja, od Dejtonskog sporazuma do danas ne uhapsi nijednog ratnog zločinca, ne podnese nijednu krivičnu prijavu zbog ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom, ne surađuje s Haškim tribunalom, postavlja se pitanje opravdanosti postojanja takvoga ministarstva.”

Tihić naglašava da su sankcije logično rješenje, jer takve mjere najavljuju i najviši predstavnici RS-a.
XS
SM
MD
LG