Dostupni linkovi

D. Milošević se izjasnio da nije kriv za opsadu Sarajeva


"Nisam kriv, časni sudijo", rekao je Dragomir Milošević (62), nakon što mu je sudac Alphonsus Orie pročitao svaku od sedam tačaka optužnice.

Kao ratni načelnik štaba, a zatim i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, Milošević je po četiri osnova optužen za ubistva i druga nehumana djela kao zločin protiv čovječnosti, a po tri za protivpravno teroriziranje civilnog stanovništva i napade na civile kao kršenje zakona i običaja rata.

U optužnici se navodi da je od 1992. pa naredna 44 mjeseca Sarajevsko-romanijski korpus sprovodio vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i teroriziranja civilnog stanovništva Sarajeva, bez obzira na pol i starost. Napadi na sarajevske civile često nisu imali veze sa vojnim djelovanjima i cilj im je bio da stanovništvo drže u neprekidnom strahu.

Istom optužnicom bio je obuhvaćen još jedan general vojske bosanskih Srba Stanislav Galić, koji je pred Haaškim tribunalom prošle godine prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora, na šta je tužba uložila žalbu.

Milošević je u pritvor Haaškog tribunala prebačen u petak, nakon što se dobrovoljno predao vlastima Srbije.
XS
SM
MD
LG