Dostupni linkovi

Saudijske snage savladale napadače na američki konzulat u Džedi


Borbe su se proteklih sati vodile unutar samog konzulata u Jeddahu, ima povrijedjenih i ubijenih, no u priopćenju Ministrastva unutranjih poslova ništa se ne govori o taocima za koje su prethodno agencije javila da ih je osamneasetoro.

Napad je potvrdila i glasnogovornica američke ambasade u Rijadu Carole Kalin, i ona kaže kako medju povrijedjenima, ubijenima, ili taocima nema američkih gradjana.

Prema izjavi očevidaca, iz zgrade konzulata najprije se začula pucnjava, nakon čega se uključio alarm, a zatim je pucnjava nastavljena. Očevici su rekli kako su se čule i dvije eksplozije, te da je u zgradi izbio požar. Oko 200 saudijskih policajaca i pripadnika Nacionalne garde opkolilo je konzulat.

Po svemu sudeći, napad je izvela jedna od militantnih grupa bliskih Al Qaidi koje opreiraju u Saudijskoj Arabiji. Reuters javlja da su snage sigurnosti ubile trojicu napadača, a dvojicu uhapsili.

U proteklih 18 mjeseci ova zemlja se suočava sa snažnim terorističkim valom koji predvodi Al Qaida. Prošloga mjeseca saudijske snage sigurnosti ubile su jednog od militanta koji je bio osumnjičen za planiranje terorističkih napada.

Od maja 2003. u Saudijskoj Arabiji je ubijeno oko 170 ljudi, medju kojima je i veliki broj stranaca koji rade u Saudijskoj Arabiji. Al Qaida napadima na strance vodi kampanju protjerivanja, kako ističu "svih stranaca iz zemlje u kojoj se rodio islam".

Zbog napada na konzulat u Jeddahu zatvoreno je američko veleposlanstvo u Rijadu i američki konzulat u Dahranu na istoku zemlje – "zbog mjera sigurnosti".
XS
SM
MD
LG