Dostupni linkovi

Markač i Čermak u Zagrebu


Haški okrivljenici, generali, Mladen Markač i Ivan Čermak, stigli su danas u rano poslijepodne avionom u Zagreb, nakon što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala donijelo odluku da početak suđenja mogu čekati na slobodi. Oni su se 11. ožujka ove godine dobrovoljno predali Haškom tribunalu, a Raspravno vijeće tribunala u dva je navrata odbilo zahtjeve njihovih branitelja za privremenim puštanjem na slobodu. Hrvatski predsjednik Stipe Mesić podsjetio je tim povodom kako su se oni predali dragovoljno i nisu ničim dovodili u pitanje autoritet haškog sudišta.

''Zbog toga i ova logična odluka Haškog tribunala.''

Mesić očekuje da će savjetnici haškog bjegunca Ante Gotovine shvatiti težinu situacije u kojoj se nalazi on, ali i hrvatska država, i da će mu savjetovati da se odazove pozivu Haškog tribunala.

Istim avionom iz Haga se vratio i Mario Čerkez, Hrvat iz Bosne i Hercegovine, kojeg je nakon sedam godina pritvora jučer oslobodilo Žalbeno vijeće Haškog tribunala temeljem drugostupenjske presude u predmetu Kordić i Čerkez. Kako se bliži rok za određivanje datuma početka pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji, postavlja se pitanje jesu li hrvatske vlasti ovoga puta odlučile do kraja i bez oraha u džepu surađivati sa Haškim tribunalom. Zagrebački odvjetnik sa debelim haškim iskustvom, Ante Nobilo, vjeruje u iskrenu namjeru državnog vrha da surađuje s Hagom. Što je sa sigurnosno-obavještajnom zajednicom?

''Jedini način da se ispuni taj uvjet i da Hrvatska postane jedna moderna, pravna, država je da neko, ne samo uhiti Gotovinu, već i uspostavi u potpunosti kontrolu nad obavještajno-policijskim aparatom i razbije centre moći paraobavještajnog aparata koji je za vrijeme Tuđmana izgradio, preko različitih operativnih akcija, sustav zaštite haških optuženika. Vjerujem da je dio tog sustava i dalje u funkciji.''

Pomoćnica glavnog urednika Jutarnjeg lista, Sanja Modrić, kaže da je malo vjerojatno da će za nepuna dva tjedna, koliko je ostalo do 17. prosinca, Gotovina biti pronađen, uhićen i predan Hagu. Ona tvrdi da Sanader sada ima priliku prestati rabiti dva riječnika, jedan za Evropu, o punoj suradnji, a drugi za hrvatsku javnost.

''Barem da Sanader i njegovi ministri počnu govoriti jasno i glasno i da počnu denotirati stvari onakvima kakve one jesu, a to je da Gotovina ne uživa nikakvu podršku ni simpatije hrvatske vlade, da je Gotovina optužen za ratne zločine, da su ti ratni zločini koji se njemu stavljaju na teret imali za posljedicu mnoge nevine žrtve. Sanader, ono što je morao činiti u ovoj godini dana, nije činio, osim što je govorio da će Hrvatska surađivati. On se nije koristio svojim političkim polugama da preodgoji svoju vlastitu stranku i da se to na isti način dobro čuje u inozemstvu. Mislim da to neće učiniti ni u preostalih petnaest dana. Čuli smo ga i sinoć. Opet je počeo svoju izjavu oko Gotovine rečenicom da je Gotovina jako zaslužan za Hrvatsku. To je ono kako se ne radi.''
XS
SM
MD
LG