Dostupni linkovi

RS preostaju još samo dvije sedmice


Nakon obilaska zgrade Suda BiH, na kojoj se obavljaju posljednji radovi na obnovi infrastrukture, glavna tužiteljica Haškog tribunala, Karla del Ponte, i Visoki predstavnik Pedi Ešdaun bili su zadovoljni sa onim što su vidjeli. Glavna tužiteljica izrazila je nadu da će za nekoliko mjeseci sve biti spremno za početak suđenja osobama optuženim za ratne zločine:

“Posebno sam zadovoljna jer smo proslijedili sedam zahtjeva za prenos slučajeva iz Haškog tribunala. Te optužene osobe su već u zatvoru, tako da sa početkom januara prva sudnica u Sarajevu može početi sa prvim slučajem. Ne treba zaboraviti da je ovo državni sud, ali tu će biti i strane sudije i tužioci. Nadamo se da će kasnije sve raditi domaći ljudi. Početak suđenja u Sarajevu bit će veoma važan trenutak i kao značajan elemenat pomirenja. Vrijeme je, također, da se konačno pravdi privedu svi preostali haški bjegunci.”

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun naglasio je da se devet godina nakon rata mora završiti za opstrukcijama kada je u pitanju hapšenje optuženih za ratne zločine:

“Sada znamo da se vojska RS-a tako sedam godina pretvara da hapsi Ratka Mladića, dok se on nalazio na platnoj listi. Mi sada znamo da je optuženi za ratne zločine Gojko Janković bio upozoren iz MUP-a RS-a prije nego je počela akcija njegovog hapšenja. Dakle, znamo da su te dvije organizacije, umjesto da hapse, štitile osobe optužene za ratne zločine. To se mora promjeniti i za tu promjenu preostaju još samo dvije sedmice.”

Glavna tužiteljica Haškog tribunala, Karla del Ponte, kazala je tim povodom da će pitati ambasadora Ešaduna šta je njegov ured spreman da uradi kako bi se to promijenilo. Del Ponteova se sutra sastaje i sa članovima Vijeća za implementaciju mira u BiH, kao i visokim bh. zvaničnicima.
XS
SM
MD
LG