Dostupni linkovi

Standardi prije razgovora o konačnom statusu


“Savet bezbednosti je potvrdio odlucnost da podrzi razgovore o konacnom statusu, nakon pozitivne ocene ostvarivanja standarda”, rekao je sef UNMIK-a.

Ovoga sam puta samo sam ja otisao u New York, iako sam pozvao premijera Rexhepija da dodje samnom, on je mislio da nije u redu, dok sam za Rugovu i Haradinaja mislio da je bolje da ostanu na Kosovu i da se bave formiranjem i izradom programa vlade Kosova, kazao je Jessen Peteresen, te ocenio kako nova vlada ima izuzetno znacajan zadatak.

“Nova vlada ima izuzetno znacajan zadatak. Oni su sada odgovorni za vodjenje procesa napred, posto smo im mi otvorili put i imamo podrsku Saveta bezbednosti”, rekao je Jessen Petersen.

U vezi sa primedbama na predlog da se Ramush Haradinaj kandiduje za predsednika vlade Kosova sef UNMIK-a je kazao kako je Savet bezednosti podrzao njegov stav da je demokratsko pravo onih koji su dobili glasove biraca da formiraju koalicije i institucije Kosova.

“Stav New Yorka je da podrzava moj stav, posto je ovde bilo slobodnih i pravednih izbora, nakon kojih su partije sele i dogovorile se o stvaranju koalicije dve partije”, kazao je Jessen Petersen i dodao kako je Haradinaj sam upoznao javnost da je pozvan na ispitivanje od strane Haskog tribunala, kazao je Petersen i dodao da veruje da bi ukoliko bi Tribunal isao dalje to bilo zasnovano na principima pravde, dok ce Kosovo, kako je rekao, odgovoriti onako kako svet i Evropa od nje ocekuju.

Sef UNMIK-a je pozvao kosovske Srbe da budu deo institucija i procesa koji se odvijaju na Kosovu.

“Mi zelimo da kosovski Srbi budu deo dijaloga i procesa ovde na Kosovu, posto je to u njihovom interesu i ja pozivam i Beograd da shvati i podrzi ovaj stav”, kazao je Jessen Petersen.
XS
SM
MD
LG