Dostupni linkovi

Ukrajinski parlament raspustio vladu


Usprkos jako hladnom vremenu hiljade demonstranata i danas se okupilo oko ukrajinskog parlamenta u glavnom gradu. Paralelno, medjunarodni medijatori, te poljski i litvanski predsjednici Aleksandar Kvašnjevski i Valdas Adamkus pokušaju za okruglim stolom iznaći diplomatsko rješenje političke krize. Prema pouzdanim izvorima Kvašnjevski je sobom donio i konkretan plan u pet tačaka, ali detalja nema. Neki nagadjaju da je jedan od prijedloga ponavljane izbora izmedju 19. i 26. decembra.

Odlazeći ukrajinski predsjednik Leonid Kučma izjavio je kako se protivi ponavljanju drugog kruga izbora na kojima je, prema Izbornoj komisiji
pobijedio njegov kandidat, premijer Viktor Janukovič.

"Ponavljanje izbora bi prosto bila farsa", Ne mogu to promatrati nikako drukčije i nikada se neću saglasiti takvu opciju.

Rusija je spremna posredovati izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je kazao da će Moskva ponuditi pomoć, ako ukrajinsko rukovodstvo to i zatraži od Rusije, prenose agencije. Lavrov je takodje cijenio da je rast napetosti u Ukrajini izazvao pretjerani angažman pojedinih evropskih predstavnika.

Predstavnik EU za spoljnju politiku Javier Solana, koji je sinoć doputovao u Kijev, nada se uspjehu pregovora sa ukrajinskim liderima:

“Veoma je važno da se razgovara, da primjenimo dogovor koji smo postigli prošlog petka. Ja se pouzdano nadam da će dobra volja prevladati i da će svi biti spremni prevazići poteškoće”.
XS
SM
MD
LG