Dostupni linkovi

“Krupne materijalne neistine” vojnog izveštaja


Vojnici Gardijske brigade Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su u međusobnom obračunu u kojem nije učestvovalo treće lice, saopštili su predstavnici Vojnog tužilaštva. Specijalista sudske medicine i član Vojne komisije Branimir Aleksandrić, gostujući na državnoj televiziji opisao je kako su prema zaključcima vojne istrage stradali vojnici i izjavio da je Jakovljević ubio Milovanovića i da je nakon toga seo na zemlju i kratkim rafalom od tri metka ubio sebe. Božo Prelević, predsednik Nezavisne komisije koja istražuje pogibiju vojnika, rekao je da će izveštaj Komisije ubrzo biti poznat, i ovako prokomentarisao nalaz vojnih organa:

“Ovo što sam čuo mogu samo da komentarišem da je deo ovoga prožet materijalnim neistinama, a da deo podataka se zasniva na nalazima koje je uradila državna komisija i u tom delu je tačan.”

Prelević je skrenuo pažnju na to da se prezentujući vojni izveštaj specijalista Branimir Aleksandrić pozivao na balistička veštačenja koja je uradila Nezavisna komisija iako ti podaci nisu dostavljeni ni tužiocu niti bilo kome drugom.

“Mogu samo da zaključim tragičnu stvar a to je da je neko špijunirao državnu komisiju i na taj način došao do podataka. Ja mislim da je ovo neviđeni skandal da podaci iz državne komisije koju je formirao Vrhovni savet odbrane se nalaze u rukama veštaka koje je angažovala vojna istraga mimo volje državne komisije.”

Poslednji izveštaj je četvrta verzija vojnih organa, a podsećamo da je u prvoj istraga saopštila da je kod Milovanovića ustanovljena ustrelna rana iz apsolutnog prislona ali se tako nešto sada ne pominje. Vojkan Kaćurić, urednik revije “Kalibar” za naš program je rekao da je nelogično da u istoj istrazi postoje dva različita nalaza.

“Ili je prislon ili nije. Ja nisam video rane i ne mogu da kažem da li je bio ili nije. Onaj ko je gledao apsolutno je morao da zna, nije mogao da pobrka da li je bio ili nije. Znači kod samoubistava od apsolutnih tragova baruta, jer iz kalašnjikova izađe jedna pogolema masa nesagorelog baruta koji se vidi, i zrno naravno tog momenta na telu pravi sasvim drugačiju ranu nego kada je puška udaljena od tela.”

Đorđe Dozet, bivši vojni sudija za naš program je rekao da vojna istraga nije saopštila nove činjenice i prokomentarisao njen izveštaj:

“Čini mi se da je zaključak bio prethodnog vojnog tužioca da je vojnik jedan pucao na drugog, a sad je situacija obrnuta. Ali čisto po onim nalazima koji su objasnili meni stvar izgleda poprilično logično. Ja zaista sad ne mogu da kažem da li su oni u pravu ili ne, ali meni to izgleda poprilično realno.”

Dvojica gardista poginula su 5. oktobra u beogradskoj kasarni Topčider a nezvanične informacije govore da je Nezavisna komisija zaključila da ih je ubila treća osoba.
XS
SM
MD
LG