Dostupni linkovi

Novi poziv bjeguncima da se dobrovoljno predaju


Izjavom koju su danas u Banjoj Luci potpisali predsjednici narodnih skupština Republike Srbije, Predrag Marković, i Republike Srpske, Dušan Stojičić, izraženo je zajedničko opredjeljenje za što brži ulazak u evroatlantske integracije, te naglašeno da to podrazumijeva ispunjavanje međunarodnih obaveza, uključujući i obavezu prema Međunarodnom sudu u Hagu. Predsjednik Narodne skupštine Srbije, Predrag Marković:

“Tu obavezu moramo da ispunimo da bismo pokazali da smo ozbiljne države i da bismo pokazali da smo u stanju da preuzimamo i da tražimo dodatne međunarodne obaveze. Moramo to da radimo na zakonit način. Zakonske smetnje u ovom parlamentu za to ne postoje.”

Predsjednik Skupštine Srbije najavio je da će se u Srbiji i Crnoj Gori već u narednih sedam dana, kroz donošenje dva neophodna zakona, stvoriti zakonski uslovi za punu saradnju sa Hagom:

“Biće usaglašeni zakon koji postoji na nivou SR Jugoslavije i zakoni koji postoje na nivou Srbije. Na taj način će biti sasvim sigurno, nezavisno od toga sa koje teritorije potiču optuženi, moguće da izvršni organi urade svoj posao. Srbija je u tome odlučna.”

U zajedničkoj izjavi Marković i Stojičić su još jednom pozvali sve optužene s javne liste Haškog tribunala da se dobrovoljno predaju. Istaknuto je, također, da je u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji i evroatlantskim integracijama, te u interesu građana BiH i Srbije i Crne Gore potrebna veća politička odlučnost, posebno u parlamentima koji trebaju stvoriti uslove za to. Marković je u tom smislu, u svom obraćanju Narodnoj skupštine RS-a, pozvao poslanike da prihvate reformu policijskih snaga u BiH:

“Ako ste izvršili reformu vojske na najbolji mogući način i time ispunili deo uslova za Partnerstvo za mir, naravno da ćete i prilikom reforme policije pridržavati se istog principa.”

Predsjednik Narodne skupštine RS-a, Dušan Stojičić:

“Pozicija RS-a je takva da smatramo da je za prihvatljivost cijelog ovog posla neophodno da ta reforma apsolutno ne znači ukidanje Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i njegove teritorijalne nadležnosti na cijelom adminstrativnom području RS-a. Ostale stvari, ostala pitanja treba da budu predmet dogovora, razgovora, kako bi se rad policije učinio efikasnijim.”

Također je izražena puna podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji je, kako je rečeno, Bosni i Hercegovini donio mir, te naglašeno da bi se model koji je primijenjen u Dejtonu mogao iskoristiti i kao model za rješavanje krize na Kosovu.
XS
SM
MD
LG