Dostupni linkovi

NATO ostaje u BiH


Nakon devet godina snage NATO-a u Bosni i Hercegovini zamjenit će vojnici Evropske unije. Iznoseći činjenice o uspješno ostvarenoj misiji NATO-a u BiH, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije, Robert Seri, ističe da se 2. decembra okončava prva ozbiljnija stabilizacijska misija Sjevernoatlantskog saveza. Od 60 hiljada vojnika na početku misije, u BiH ostaje sedam hiljada u okviru EUFOR-a. NATO ne napušta BiH, jer u istom kampu, u Butmiru kod Sarajeva, ostaje mali štab NATO-a sa oko 150 oficira:

“U NATO-ovom štabu neće biti običnih vojnika, jer stabilizacijsku misiju obezbjeđenja sigurnog okruženja preuzima EUFOR. Taj štab će prvenstveno pomagati bh. vlastima u provođenju reforme odbrane, te pružati podršku u pripremama za prijem BiH u program Partnerstvo za mir.”

Ambasador Seri također navodi određene operativne zadatke NATO-ovog štaba u Sarajevu:

“Najvažniji od tih zadatake jeste nastavak potrage za osobama optuženim za ratne zločine. Ali naglašavam da tu u principu osnovna odgovornost leži na bh. vlastima, posebno Republike Srpske, koja se mora suočiti sa polukriminalnom strukturom koja štiti bjegunce kao što je to Karadžić.”

Uključenost u antiterorističke aktivnosti je drugi važan zadatak NATO-ovog štaba, dodaje Seri, izržavajući nadu da to neće biti potrebno u BiH, ali je dio globalne borbe protiv terorizma. I na kraju, najavljuje obavještajne aktivnosti. Sve te operacije, naglašava Robert Seri, bit će rađene u bliskoj saradnji s Evropskim snagama - EUFOR- om.
XS
SM
MD
LG