Dostupni linkovi

Kosovski Srbi traže veći uticaj Beograda


Oliver Ivanovic, lider Gradjanske liste za Kosovo i Metohiju istice kako je glavni uslov za ucesce kosovskih Srba u radu institucija Kosova da se ostvari process decentralizacije u kojoj bi bili ukljuceni delovi plana vlade Srbije o decentralizaciji vlasti na Kosovu.

“Jedna konkretna decentralizacija koja treba da obuhvati i da da odgovor na sve one probleme sa kojima se suocavaju Srbi sigurno bi nas ucinila blizim institucijama.Vazno bi bilo da decentralizacija ukljuci nekoliko pilot projekata. Decentralizacija treba da predstavlja znacajan prenos ovlascenja sa centralnog nivoa na opstine, a onda u okvir 30-40 novostvorenih opstina da dobijemo i neke sredine u kojima ce srpska zajednica imati brojcanu vecinu. Ocigledno je da Srbi mogu organizovati svoj zivot pod ovakvim uslovima samo ako cine vecinu unutar neke opstine, to su pokazali svi dosadasnji izbori. Takav pomak kao i poboljsanje bezbednosti i sloboda kretanja za Srbe sigurno da bi atraktivan i bio bi mozda odlucujuci potez da bi Srbi usli u institucije”, kaze Ivanovic.

Medjunarodna zajednica ima svoje stereotipe u resavanju kosovskog pitanja i samim tim ometa procese koji bi znacili normalizaciji stanja na Kosovu kaze Rada Trajkovic, jedan od lidera Srpskog nacionalnog veca Kosova.
Ona smatra da je iskljucivanje Beograda iz procesa koji se dogadjaju na Kosovu neprihvatljivo.

“Iskljucivanje Beograda iz onoga sto je desavanje na prostoru Kosova i Metohije predstavlja veliki problem za Srbe, prosto zato sto iskljucivanjem Beograda vec se na jedan nacin resava status Kosova. Mislim da takvo resenje nije u redu”

Neosnovan je strah politickih lidera kosovskih Albanaca da bi decentralizacija na osnovu plana vlade Srbije predstavljala u sustini decentralizaciju, odnosno podelu Kosova, kaze Oliver Ivanovic.

“Taj strah apsolutno nema osnova, naime radi se decentralizaciji, formiranju teritorija, po planu vlade Srbije, koje bi bile pod autonomnom srpskom upravom, ali ne izdvojene iz teritorije Kosova”.

Rada Trajkovic istice kako ne pripada onima koji zele da ospore volju vecine u kosovskom parlamentu, pa makar ta zelja, kako ona kaze biva izrazena kroz izbor Ramusha Haradinaja za predsednika Vlade Kosova, sto je jedna od primedbi srpskih predstavnika kao preduslov ucesca u radu institucija Kosova.

Inace, predstavnici medjunarodne zajednice i institucija Kosova su se saglasili da delovi plana vlade Srbije za decentralizaciju vlasti na Kosovu budu razmatrani zajedno sa Okvirom za decentralizaciju koji su izradili zajednicka radne grupa UNMIK-a i vlade Kosova i u cijem su radu u svojstvu posmatraca ucestvovali i predstavnici kosovskih Srba.
XS
SM
MD
LG