Dostupni linkovi

SAO-izacija Crne Gore?


Dvodomni parlament u kojem bi sve nacionalne zajednice stekle prava konstitutivnog naroda i striktne nacionalne proporcije u svim državnim institucijama i organima - to su otprilike dva ključna zahtjeva koja su ovog vikenda u Nikšiću smislili i jednoglasno usvojili delegati Skupštine Srpske narodne stranke. Ustvari, Srpska narodna stranka je iskoristila prazan prostor. Crnogorska vlast je unedogled udgađala usvajanje Zakona o manjinama, pa su sada Mandić i njegova ekipa smislili lex specialis i zahtijevaju uvođenje nacionalnog ključa. Traži se da, shodno popisu, trećina državnih činovnika u Crnoj Gori budu Srbi, traže se državna sredstva za školovanje građana srpske nacionalnosti, zahtijeva se finansiranje srpskih časopisa, dnevnih novina i televizije.

Mada su prijedlozi umotani u oblandu međunarodnih principa, sasvim je izvjesno: pretvaranje države građana u državu izdijeljenu po nacionalnim šavovima nije korak u predvorje moderne Evrope. A kada se zna da je ista stranka prije samo desetak dana predložila drugim srpskim partijama da formiraju, takozvanu ''Zajednicu slobodnih opština'' u krajevima gdje su Srbi u većini, onda se dobijaju prave konture političkog projekta koji zagovara Srpska narodna stranka. U suštini, riječ je o pokušaju stvaranja srpskih autonomnih oblasti, po ugledu na nekadašnje tvorevine u Bosni i Hrvatskoj, samo što je sada sve prilagođeno crnogorskoj stvarnosti. Zahtjev za političkim izdvajanjem dijela teritorije po nacionalnom kriterijumu nije ništa drugo do namjera podjele države, a priča o nacionalnom ključu, ustvari je drugo ime za ideju demontiranja jedinstvenog mehanizma državne uprave. Fali još samo da negdje iz žbuna izvire Radovan Karadžić i Dobrica Ćosić sa geografskim kartama u rukama i da počne priča o istorijskim podjelama, starim dugovima i novim teritorijama.

Nije daleko od logike zaključiti da je mnogo toga što SNS sada plasira osmišljeno u Beogradu. Na prošlonedjeljnom skupu srpkih patriota, koji je organizovala srpska crkva i pojedini srpski akademici porijeklom iz Crne Gore, svakako se nije razgovaralo o sportu i lošem vremenu, već o pravcima političkog djelovanja srpskih patriotskih snaga u Crnoj Gori. Ali, nije to najvažniji dio priče. Podatak da su u Beogradu i Crnoj Gori živahne nacionalističke i ekstremističke snage nije ekskluzivna novost, već to je srpsko-crnogorska realnost. Za budućnost Crne Gore važnije je posmatrati kako će se ključne političke snage odnositi prema novim političkim idejama. Prvo treba vidjeti potez najjače opozicione stranke Bulatovićeve Socijalističke narodne partije. Do sada je Predrag Bulatović bio prilično rezervisan za sve radikalne prijedloge. Odćutao je poziv Šoćevih narodnjaka da se formira savez za zajedničku državu, kao pandan Savjetu za referendum, nije se javno izjasnio ni i predlogu za formiranje zajednice slobodnih opština, niti se izglasao povodom ideje o dvodomnom parlamentu. Možda je to najava političkog sazrijevanja najjače opozicione stranke. Ukoliko se ovog puta Predrag Bulatović izbori sa nacionalnim radnicima unutar svoje partije, lider SNP-a dobiće prvu važnu bitku. Pozicioniraće se kao prava, a ne samo nacionalna opozicija u Crnoj Gori. U tom slučaju, Bulatović može računati da njegova stranka ima budućnost.

Ali za budućnost jedinstvene Crne Gore od izuzetne je važnosti i ponašanje crnogorske vlasti. Nakon ekstremističkog nastupa Srpske narodne stranke, Đukanović i njegova ekipa imaju na raspolaganju dva poteza. Mogu, već po tradiciji, opet upozoravati na opasnost od srpskog nacionalizma i tako dodatno učvrstiti svoje pozicije u suverenističkom bloku. No, za Crnu Goru bilo bi efektnije kada bi vlast konačno nešto uradila na prevladavanju nacionalnih podjela. Jer, da je bio usvojen Zakon o nacionalnim manjinama preventivno bi se spriječile zloupotrebe i manipulacije nacionanim osjećanjima. Tako je i sa budućnošću države. Nije dovoljno samo da se formira Savjet za referendum. Prethodno bi valjalo pokazati da su u Crnoj Gori svi jednaki, bez obzira na nacionalnu ili partijsku pripadnost. Onda će i ovdašnji nacionalisti izgledati smiješno u planovima destabilizacije.
XS
SM
MD
LG