Dostupni linkovi

Pravosuđe BiH je zavisno od centara moći


Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova podnijelo je krivične prijave protiv 21 službenika institucija Fedracije i BiH, jer su omogućili protivzakonito sticanje državljanstva za gotovo 500 osoba afro-azijskog porijekla. Osim državnih, nezakonitim radnjama, zlupotrebom položaja i falsifikovanjem dokumenata bavili su se i visoki policijski službenici MUP-a Federacije. Krivične prijave protiv 12 osoba podnesene su još prošle godine, a lista od 21 dopunjena je sa 9 novih imena, ovih dana. Portparol Uprave policije, Robert Cvrtak:

“Radi se o podnošenju službenog izvješća zbog postojanja osnovane sumnje da su ovlaštene u institucijama BiH i Federacije BiH, na način što su prekoračili svoja službena ovlaštenja, tijekom 1995. 1996. i 1997. omogućili osoboma afro-azijskog podrijetla stjecanje koristi, odnosno prava na državljanstvo BiH, a ustvari da im nije pripadalo po zakonu to pravo. Mi smo podigli i dostavili nadležnom tužiteljstvu prijavu protiv 12 osoba prošle godine i sada smo to proširili protiv još 9 osoba. Dakle, u ovom trenutku prijavljena je za postojanje osnovane sumnje ukupno 21 osoba. O imenima i identitetu vam ne mogu govoriti, znači o kojim se osobama radi. Ono što mogu reći je da se radi o osobama koje su službene osobe u institucijama BiH i Federacije BiH.”

Kako saznajemo u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, gdje je upućen prvi set od 12 krivičnih prijava, među osumnjičenima se nalaze i nekadašnji šef sarajevskog centra službi bezbjednosti, Enes Bezdrob, te Mirsada Žutić - Beganović, Samir Rizvo i drugi. Sudija u ovom predmetu Edina Hubijer kaže kako istraga u Kantonalnom tužilaštvu protiv osumnjičenih nije otvorena, jer je nastupila zastara za krivična djela koja su Bezdrob i ostali počinili prije 7, 8, odnosno 9 godina.

Ove i 9 novih krivičnih prijava sada su spojene i predate Tužilaštvu BiH, Specijalnom odjelu za privredni i organizovani kriminal, na čijem je čelu međunarodni tužilac Džon Mekner.

Izdavanje nezakonitih državljanstva naturalizovanim osobama u BiH provedeno je uz saglasnost najviših političkih i državnih funkcionera tog vremena, naglašava Sejfudin Tokić, iz Socijademokratske unije:

“Tužilaštva nisu bila dovoljno spremna i nezavisna da bi pokrenula proces istrage na tom vrlo osjetljivom, a istovremeno vrlo važnom pitanju za sadašnju bezbjednost i sigurnost BiH.”

Iako su procesi protiv najviših političkih i državnih funkcionera u BiH napokon počeli, vode ih, kao i ovaj posljednji, međunarodni tužioci i sudije.
To ukazuje da još uvijek postoji ovisnost domaćeg pravosuđa od raznih centara moći, kaže Tokić:

“I u sadašnjoj strukturi sudstva i tužilaštva je čitav niz politički ovisnih - od raznih centara moći, bilo ekonomskih, bilo političkih stranaka - tužilaca i sudija i da obezbjeđivanje djelovanja suda na nivou BiH, pa i uz patronat i uz učešće predstavnika međunarodnih sudaca i tužilaca predstavlja dobar potez i da to ide u pravcu potrebe da se eventualno, kao što i pokazuju posljednji procesi, korupcije i zloupotrebe položaja preispitaju, ili ometanje, dakle, procesa rješavanja kriminala i zloupotrebe položaja razriješe i unutar tužilaštava, odnosno sudova, jer je očito da postojeća struktura na nižim nivoima još uvijek je dobro, dobro ovisna o političkim centrima moći.”

Bh. mediji, među kojima i magazin BH Dani, još prije nekoliko godina iznosili su čvrste dokaze o postojanju zloupotreba položaja zaposlenih u organima policije, ali tužilaštvo nije reagovalo, kaže direktor BH Dana, Senad Pećanin:

“Ja mislim da je to još jedna, možda i najdrastičnija farsa u nizu onih kojima smo izloženi kada je u pitanju djelovanje i funkcioniranje istražnih organa u ovoj zemlji. Naime, ako je trebalo deset godina da prođe da bi oni pokrenuli istragu unutar uposlenika svoje institucije, šta onda da očekuju građani kada su u pitanju dobro organizovane kriminalne mreže koje nisu unutar njihovih institucija? Sada smo, ako sam dobro shvatio, tek u fazi podnošenja krivičnih prijava, što sve u svemu, s obzirom na protok vremena od počinjenih kriminalnih krivičnih djela, ovu inicijativu čini farsičnom i predstavlja jednostavno tek zamazivanje očiju javnosti u BiH, kao i međunarodnih predstavnika u njoj.”

Upravo ovaj slučaj i podizanje krivičnih prijava tek nakon jedne decenije još jedna je potvrda da je organizovani kriminal i nefunkcionisanje institucija pravne države ozbiljna prijetnja za budućnost BiH i prepreka za normalizaciju stanja i uključenje u evroatlantske integracije.
XS
SM
MD
LG