Dostupni linkovi

Tvrdnje bez dokaza


Jučerašnja tvrdnja gen. Ivašova o navodnom planu SAD još iz 1997. godine da rasturi SR Jugoslaviju, odnosno da u slučaju da Slobodan Milošević ne prihvati ultimatume Zapada pređu na vojnu opciju, ostala je nakon današnjeg unakrsnog ispitivanja samo tvrdnja ovog svjedoka. Tužitelj Geoffrey Nice insistirao je da svjedok pokaže dokumenta ili druge dokaze, ali je Ivašov odgovorio prilično neodređeno “da su dokazi dostupni na internetu”.

Sudsko vijeće je juče pokazalo interesovanje za tvrdnju Ivašova da Kosovska verifikaciona misija nije bila objektivna, jer nije uzimala u obzir izvještaje ruskih članova misije. Sudac Patrick Robinson je kazao i svjedoku i optuženom da bi dokazi “dali težinu iskazu svjedoka”. Ivašov je, međutim, rekao da nije u stanju pokazati nikakav dodatni dokument, jer su ruski članovi misije svoje izvještaje podnosili “usmeno, najčešće telefonom”.

Nice je, takođe, tražio od svjedoka dokumenta ili dokaze o prisluškivanim razgovorima, na koje se Ivašov pozivao dok je govorio o terorističkom karakteru Oslobodilačke vojske Kosova. Svjedok je odgovorio da ovakve dokaze ne može dati, navodeći da su neki od njih još uvijek državna tajna. Sudsko vijeće je ocijenilo da bez uvida u dokumenta koja su citirana u sudnici neki iskazi za sudije neće imati nikakvu vrednost.

Milošević je brojnim protestima i prigovorima pokušavao zaštititi svoga svjedoka od posljedica unakrsnog ispitivanja.

Suđenje Miloševiću nastavlja se u utorak, za kada je najavljeno svjedočenje nekadašnjeg premijera Rusije Jevgenija Primakova.
XS
SM
MD
LG