Dostupni linkovi

Paravac ne priznaje Dan državnosti BiH


Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, ni ove godine neće biti proslavljen na cijeloj njenoj teritoriji. Ovaj datum za građane Federacije BiH je praznik i neradni je dan, a za stanovnike RS-a sasvim običan radni dan. Posljedica je to nedonošenja zakona o državnim praznicima, oko kojeg već godinama ne mogu da se usaglase bh. vlasti.

Podsjećanja radi, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a. Tog dana, prije 61 godinu, svi narodi u Bosni i Hercegovini prvi put zajedno dogovorili su se o uspostavi državnosti na principu ravnopravnosti svih i u svakom dijelu zemlje.

Za nekadašnjeg visokog funkcionera u bivšoj Jugoslaviji Raifa Dizdarevića, historijski gledano, 25. novembar je mnogo više od praznika, jer je to bio događaj kojim je nakon 480 godina obnovljena državnost Bosne i Hercegovine:

“Ja moram da kažem da mislim da taj stav u RS, koja smatra da to nije dan državnosti BiH, nije samo antibosanski. Mislim da je on i antisrpski u suštini. Jer, na kraju-krajeva, obnovom državnosti BiH odlukama ZAVNOBIH-a 1943. godine sva tri naroda, pa prema tome i srpski narod je, prvo, spašen narodnooslobodilačkom borbom i odlukom ZAVNOBIH-a od istrijebljenja koje mu je prijetilo od ustaških zločina koji su nad srpskim narodom vršeni; dobio je punu ravnopravnost u BiH; otvorene su mu sve perspektive nacionalnog prosperiteta. Dakle, onaj ko je i danas protiv obilježavanja tog datuma, on ustvari pokušava da vrati srpski narod u BiH na ono što je bila politika Karadžićeve, zločinačke vlade koja je negirala vrijednosti ZAVNOBIH-a.”

Iako dosadašnji predstavnici vlasti u RS-u već godinama pokušavaju osporiti 25. novembar kao historijski za BiH, devet godina nakon završetka rata u zemlji stavovi se u vezi s ovim pitanjem ipak mijenjaju. Tako je prvi čovjek Ministarstva vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, za naš radio izjavio:

“Moj stav je da dva datuma treba da budu datumi koji će se u BiH obilježavati. Jedan je 25. novembar, kao Dan državnosti BiH, i drugi je dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao dan mira u BiH.”

Uprkos Ivanićevim željama da se 25. novembar treba obilježavati kao Dan državnosti na cijeloj teritoriji BiH, predstavnici vlasti u državnim institucijama iz RS-a sutra će raditi, kao što je i za bh. šefa diplomatije sutra također radni dan. Predsjednik Vlade RS-a, Dragan Mikerević, smatra kako je donošenje zakona o državnim praznicima složen problem da bi se riješio jednostavnim načinom:

“Taj praznik se slavi u Federaciji. Mi ga, naravno, ne slavimo i on nije entitetski praznik. Mi imamo Zakon o slavama i svetkovinama.”

Profesori sarajevskog i mostarskog univerziteta Šaćir Filandra i Slavo Kukić izjavili su kako ne postoji pozitivan pomak u političkom smislu da bi se 25. novembar slavio u cijeloj zemlji. Na pitanje vjeruje li da će ovaj datum biti uvršten u zakon o državnim praznicima, prof. Filandra odgovara:

“Nisam siguran da se uopće može i donijeti taj zakon, s jedne strane. A s druge strane, da bi njegovo donošenje značilo i njegovo poštivanje. Drugačije rečeno, još nedostaje političke volje ili kapaciteta u političkoj volji, koja se izražava kroz državni parlament, da bi se ozbiljnije razgovaralo o takvim stvarima.”

Profesor Slavo Kukić:

“Činjenica da u tom dijelu strukture ove države oni ne mogu da se dogovore o pet osnovnih datuma, kao što je npr. Dan državnosti, govori sama za sebe. 25. novembar je jedan od datuma u vezi s kojim postoji sporenje. Ja dakako neću ulaziti koliko je ko u pravu. Što se mene, pak, tiče, dakle mog osobnog stava, 25. novembar je dio povijesnog pamćenja BiH i svakako zaslužuje pažnju da bude zabilježen kao jedan od državnih datuma.”

Građane Banje Luke pitali smo šta misle o tome da se 25. novembar proslavlja i u RS-u:

“Ne mislim da se treba slaviti.”

“Po meni, to je sad teško reći, neki kompromisan datum.”

“Ja znam svoju državnost staru, jugoslovensku. A ovo je za mene nit se zna ni ko pije ni ko plaća.”

“Ako nam je ista država, vjerovatno bi. Ako nije, ne znam. Ako slave oni, što? Ja sam za slavljenje. Nek se slavi sve.”

“Sve ono što je za BiH mislim da bi trebalo. Mi ipak živimo tu.”

Večerašnji prijem povodom Dana državnosti, u ime Predsjedništva BiH, organizovao je član kolektivnog šefa države Dragan Čović. Predsjedavajući Predsjedništva Borislav Paravac prije dva dana je najavio kako neće prisustvovati prijemu, jer on ne slavi taj praznik. Dobri poznavaoci prilika u zemlji smatraju kako je to pokazatelj stvarne slike još uvijek podijeljene države. Ipak, vjeruju da se 25. novembar ne može izbrisati iz historijskog pamćenja svih naroda koji trenutno žive u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG